Mlaćenica ili buttermilk odnosi se na produkt koji ostaje nakon izrade ili 'mlaćenja' maslaca. Ovaj mliječni proizvod najčešće se koristi u pripremi slastica.

Podloga u juhama, krumpir salatama i preljevima

Na primjer, čest je sastojak keksa, muffina, kruha i palačinki. Također se može koristiti u tijestima za prženu hranu ili kao kremasta podloga u juhama, salati od krumpira ili preljevima za salate.

Mlaćenica dodaje pečenim okusima nježnu notu, ali to nije jedini razlog zašto je upravo ona popularan sastojak.

Kiselina iz mlaćenice razgrađuje gluten

Kiselina u mlaćenici također razgrađuje duge niti glutena u tijestu. To čini pecivo nježnijim, navodi Fine Cooking Magazine. Načini izrade mlaćenice mijenjali su se tijekom godina. U stara vremena, mlaćenica je fermentirana prirodnim bakterijama jer je nepasterizirana krema od maslaca dulje vrijeme stajala.

"U današnje vrijeme, dok se mlijeko i vrhnje pasteriziraju (što ubija prirodno prisutne bakterije), mlaćenica se dobiva ponovnim uvođenjem Lactobacillus acidophilus, probiotičke bakterije koja mlaćenici daje kiselkasti okus", rekao je dr. Vincent Pedre, autor knjige "Happy Gut".

Jedna šalica mlaćenice sadrži oko 100 kalorija i 2,2 grama masti, dok punomasno mlijeko sadrži oko 150 kalorija i 8 grama masti (od kojih je 5 zasićenih). Mlaćenica također sadrži širok raspon vitamina i minerala, uključujući kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij i cink.

Prednosti korištenja mlaćenice

Pokazalo se da ovaj napitak kiselog okusa ima i neke zdravstvene prednosti.

"Nedavna studija pokazala je da je mlaćenica smanjila rast stanica raka debelog crijeva", rekla je dr. Jennifer Jackson, internistica u Ascension Via Christi Health.

Druga studija, koju je objavio časopis Nutrition, otkrila je da ispijanje mlaćenice kod nekih osoba može smanjiti krvni tlak. Također, kao što je gore spomenuto, mlaćenica sadrži probiotičke bakterije.

Utvrđeno je da ova vrsta bakterija ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje probave i pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva.

Kako ju napraviti kod kuće?

Mlaćenicu možeš pokušati izraditi i kod kuće. Sve što će ti biti potrebno jest šalica mlijeka i jedna žlica limunovog soka ili alkoholnog octa. Pomiješaš dva sastojka, ostaviš ih pet do deset minuta na sobnoj temperaturi, a zatim se baci na pripremu ručka ili deserta.