Svi smo odrasli slušajući izreku "jedna jabuka na dan - ljekar iz kuće van", ali pokazalo se da bi dobrobiti banane mogle biti jednako dobre, i još bolje.

Banane su prepune vitamina i hranjivih materija, a kada ih jedete redovno, pomažu u održavanju i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Ipak, s bananama ne treba pretjerivati. Prema Healthlineu, trebalo bi da se držite od jedne do dvije banane dnevno. Previše bilo koje hrane, čak i zdrave poput banana, može dovesti do debljanja ili nedostatka hranjivih materija.

Imat ćete zdraviju probavu

Prema pregledu studije iz 2017. objavljene u Nutrition Bulletinu, banane sadrže otporan skrob koji djeluje na povećanje proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina - esencijalnih za zdravlje crijeva.
Možda ćete smršati

Banane su prepune vlakana i proteina pa će vas duže držati sitima.

Možete poboljšati zdravlje kože

U bananama su vitamini i minerali, tačnije mangan koji povećava nivo kolagena.
Poboljšat ćete nivo energije

Kada se jedu prije ili nakon treninga, banane mogu biti od ključnog značaja za podizanje nivoa energije i sprečavanje osjećaja umora tijekom dana.

Pojačat ćete unos kalija

Banane su poznate po kaliju, a on može pomoći u jačanju srca. Većina ljudi ne konzumira dovoljno kalija, što često može imati direktan utjecaj na kontrolu krvnog pritiska i druge komponente zdravlja srca. Healthline objašnjava da prehrana bogata kalijumom, ili svakodnevno jedenje banana, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 27 posto. Stoga je vrijeme da ovo voće dodate u svoju dnevnu rutinu.

Poboljšat ćete vid

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, banane sadrže vitamin A, koji djeluje na tri stvari - štiti oči, održava normalan vid i poboljšava noćni vid.