Neredi koji su jučer započeli na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu prerasli su cijeli niz navijačkih sukoba, od Tirane do Beča.

Podsjećamo, kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo između Srbije i Albanije prekinuta je u 42. minuti zbog velikih nereda na tribinama, ali i na terenu.

Katalizator za kaos, u ionako uzavreloj atmosferi Partizanovog stadiona u Beogradu, bila je bespilotna letjelica koja se pojavila iznad travnjaka. Letjelica je nosila zastavu na kojoj su bili zemljopisna karta, datum, jedna riječ i portreti dvije ličnosti.
 


Na vrhu zastave pisalo je '28.11.1912'. To je dan kada je Ismailj Ćemali, zajedno sa nekoliko istomišljenika proglasio "Deklaraciju o nezavisnosti Albanije". Osim Ćemalija, na zastavi je bio i portret Ise Boljetinca - vođe albanskog gerilskog pokreta, prvo protiv Turaka 1910, a potom i protiv Srbije.

Boljenitac i Ćemali, zajedno sa natpisom "Autohtoni" (urođenici, domoroci), te datumom proglašenja nezavisnosti 'servirani' su srpskim navijačima na zastavi na kojoj je bila i - mapa "velike Albanije".

Rijetki su imali priliku vidjeti detalje na zastavi dok je bespilotna letjelica nekoliko minuta kružila iznad nogometaša, sve dok je nije uhvatio reprezentativac Srbije, Stefan Mitrović.

Nakon tog poteza prišlo mu je nekoliko igrača Albanije koji su započeli sukob i naguravanje na travnjaku. Stvari su se brzo zahuktale, a neki navijači utrčali su na travnjak te napali Albance dok su ovi bježali prema tunelu. Reprezentativci Srbije pokušavali su zaštititi albanske nogometaše i zaustaviti nerede.

Nakon polusatnog prekida utakmica je trebala biti nastavljena, ali su Albanci odlučili ostati u svlačionici. Naime, u međuvremenu je došlo do tučnjave između srbijanskih navijača i policije. Neredi su smireni uz pomoć suzavca, a dio tribine bio je ispražnjen.

No, delegacija Albanije tražila je od organizatora utakmice i Uefe da se tribine Partizanova stadiona isprazne u potpunosti te kako je to jedini uvjet da se susret nastavi, ali takav se scenarij ipak nije dogodio.

'Svi ste vidjeli što se dogodilo, izvijestit ću kolege o tome. Ne želim govoriti o tome tko je kriv, to će učiniti kontrolna i disciplinski odbor Uefe. Okolnosti su bile takve da se utakmica nije mogla nastaviti', rekao je delegat utakmice, Harry Been.

Srbijanska policija nakon utakmice je uhitila Olsija Ramu, brata albanskog premijera Edija Rame. Kod Rame (45) je nađen i daljinski upravljač kojim je upravljao bespilotnom letjelicom koja je nosila zastavu. Privedeni su i ostali članovi albanske delegacije iz VIP lože Partizanovog stadiona.

Ubrzo su svi oslobođeni, a Olsi Rama je, navodno, prilikom privođenja pokazao američku putovnicu i izjavio: 'Ja sam američki državljanin i ništa mi ne možete'.

Albanska tv stanica 'News24' potvrdila je da je Rama, sa još trojicom Albanaca, bio zadržan posle incidenta sa zastavom, ali da je na ubrzo ukrcan u vozilo i prebačen na aerodrom. Inače, dron sa zastavom pušten je s obližnje pravoslavne crkve u Humskoj ulici.

Nakon prekida utakmice u Beogradu, sinoć je u Beču došlo do incidenata među navijačima dviju reprezentacija, a austrijska policija spriječila je veće sukobe. Grupa Albanaca okupila se u 16. bečkom okrugu u kojem se nalazi više ugostiteljskih lokala čiji su vlasnici i gosti Srbi te gađala jedan lokal flašama i pirotehničkim sredstvima.

Policija je uspela da razbije i otjera grupu Albanaca, ali je potom došlo do okupljanja oko 200 Srba, koji su pokušali da se sukobe sa Albancima. U akciji sprječavanja sukoba austrijska policija je u pomoć pozvala i svoje specijalne jedinice.

Napeto je bilo i u Tirani gdje su albanski navijači opkolili srpsku ambasadu. Albanska policija živim je zidom spriječila zaustavila navijače u namjeri da uđu u veleposlanstvo Srbije.
 


Navijači albanske reprezentacije okupili su se i u više gradova na Kosovu i u Tetovu, prenose albanski mediji. Nekoliko stotina Albanaca slavilo je na ulicama Tetova, dok su hiljade Albanaca u centru Prištine gledale prijenos utakmice, a zatim nastavili slavlje.

Naravno, nije trebalo dugo čekati na reakcije iz političkog vrha obiju zemalja. 'Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj utakmici i unaprijed je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagirati Europska unija i UEFA, jer da je netko iz Srbije razvio zastavu "Velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji je trebao biti gost. Sve to stavlja političku dimenziju na cijeli događaj i ovo je politička provokacija', izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić .

Istovremeno, albanski premijer Edi Rama oglasio se na Twitteru: 'Ponosni na crveno-crne dok je bilo nogometa u igri i šansama, na žalost po susjede koji su ostavili loš utisak organizacije priredbe'.

jutarnji.hr