Izraelski premijer Naftali Bennett nalazi se u Moskvi na razgovorima s Vladimirom Putinom, priopćio je Kremlj u subotu, kako prenosi The Jerusalem Post. Ranije je bilo oprečnih izvještaja koji upućuju na to da je Bennett ili na putu za Rusiju ili je već stigao i vodi razgovore s Putinom.

Bennett je donio "neobičajenu" odluku da odleti tijekom blagdana šabata na sastanak s ruskim predsjednikom, potvrdili su izraelski izvori, kako prenosi izraelski list.

Novinar Axiosa Barak Ravid na Twitteru je objavio da je izraelski premijer putovao u Moskvu u tajnosti.

Razgovor je trajao dva i pol sata, objavio je ured izraelskog premijera, a sa sobom je vodio ministra graditeljstva Zeeva Elkina, koji je iz Ukrajine i govori ruski jezik, kako bi kao prevoditelj pripomogao kvaliteti komunikacije. U izraelskom izaslantvu bio je i savjetnik za nacionalnu sigurnost Eyal Hulata.

Predmet razgovora bila je situacija u Ukrajini i mogućnost postizanja primirja. Bennett je prvi zapadni čelnik koji je posjetio Putina nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izrael je ranije nudio posredovanje u sukobu, ali dužnosnici su umanjivali očekivanja u tom smislu, prenosi The Guardian.

U srijedu je Bennett telefonom razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a zatim je nekoliko sati kasnije razgovarao s Putinom, potaknuvši nagađanja da izraelski čelnik, za kojeg se govori da je u dobrim odnosima s obje zemlje, funkcionira kao posrednik između Kijeva i Moskve.

Bennettov glasnogovornik rekao je u srijedu da su Bennett i Zelenski "nastavili razgovor od prošlog petka, u kojem su se dogovorili da će ostati u kontaktu".