Izrael  je u petak navečer odbio prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o primirju u Pojasu Gaze, objavila je izraelska javna televizija.

"Sigurnosni kabinet je jednoglasno odbio prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o primirju", dodaje televizijska mreža koja navodi da će članovi kabineta nastaviti razgovor o tome.

Cijeloga dana su trajali diplomatski pregovori kako bi se postiglo "humanitarno primirje" u ratu Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Gazi.

Kako navodi javna televizija, vlada Benjamina Netanyahua traži da izraelska vojska ostane u Pojasu Gaze kako bi nastavila uništavanje "jurišnih tunela" koje je Hamas kopao čak i u vrijeme primirja.

Čini se da će taj uvjet teško dobiti pristanak palestinskog islamističkog pokreta koji od 2007. nadzire Pojas Gaze.

Prijedlog o kojemu je riječ, koji je Kerry u srijedu iznio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, predviđa privremeni prekid vatre od tjedan dana tijekom kojeg se izraelske snage ne bi morale posve povući iz Pojasa Gaze.

Dvije strane također se poziva na početak pregovora o trajnijem sporazumu uz egipatsko posredovanje. U razgovorima bi sudjelovalo i palestinsko vodstvo, stoji u Kerryjevu prijedlogu.

SAD, glavni tajnik UN-a i EU pružili bi jamstva da će se pregovori usredotočiti na uklanjanje raketa i zatvaranje tunela u Gazi, kao i na prekid blokade te palestinske enklave i popravak šteta.

Kako se doznaje iz izvora bliskog izraelskoj vladi, vlada s američkim šefom diplomacije Kerryjem raspravlja o promjenama predloženoga plana o primirju.

Posrednici žele da primirje stupi na snagu uoči muslimanskog blagdana idućeg tjedna, ali se suočavaju s gotovo nepomirljivim zahtjevima Izraela i Hamasa.

Hamas, koji traži od Izraela prekid blokade Gaze prije prestanka neprijateljstava, još nije odgovorio na prijedlog o primirju.

Prema riječima dužnosnika u Gazi, u petak je 55 ljudi ubijeno, dok je prema navodima liječnika još šest Palestinaca ubijeno u odvojenim incidentima blizu gradova Nablus i Hebron.

U izraelskom bombardiranju tijekom 18 dana ofenzive poginulo je 850 Palestinaca, među kojima je većina civila, što izaziva sve jaču kritiku međunarodne zajednice.

Trideset pet izraelskih vojnika i troje civila poginulo je od početka kopnene operacije 17. srpnja pokrenute kao odgovor na Hamasovo raketiranje Izraela.

Vođa Hezbolaha za oružanu potporu

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu sastao se u petak u Dohi s vođom Hamasa Haledom Mešalom kako bi pridonio naporima za uspostavu primirja s Izraelom, rekao je dužnosnik turske vlade.

Ahmed Davutoglu sastao se s Mešalom, koji živi u egzilu u Dohi, kako bi "razgovarali o pravednom primirju", rekao je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman. "Razgovori napreduju u dobrom smjeru", dodao je.

Taj neplanirani susret se održao nakon telefonskih razgovora turskog ministra vanjskih poslova s njegovim američkim i katarskim kolegom u četvrtak navečer.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Tursku i Katar da pritisnu palestinski ekstremistički pokret Hamas pod čijom je kontrolom Pojas Gaze i čiji pripadnici raketiraju Izrael.

Turska, žestoki kritičar izraelske ofenzive u Gazi, traži da se Hamas uključi u pregovore o primirju.

Davutoglu se u Dohi sastao i s katarskim ministrom vanjskih poslova Haledom al Atijom.

"Surađujemo s Katarom u vezi s Hamasovim prijedlogom teksta o primirju", rekao je turski dužnosnik.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji za sebe kaže da je jedan od rijetkih muslimanskih čelnika koji se zauzimaju za prava Palestinaca, optužio je Izrael da provodi "genocid" u Gazi.

Izrael i Sjedinjene Države, saveznik Turske u NATO-u, osudili su tu izjavu.

Istodobno je vođa libanonskog Hezbolaha, dugogodišnjeg neprijatelja Izraela, pozvao u petak arapske i muslimanske zemlje da pruže oružanu pomoć palestinskom "otporu" u Gazi i rekao da je spreman pružiti mu posvemašnju potporu.

Hasan Nasralah pozvao je "arapske i islamske vlade da (...) pruže političku, moralnu, medijsku i oružanu pomoć, svaka prema svojim mogućnostima".

Govorio je u prigodi "Dana Jeruzalema" koji je ove godine posvećen solidarnosti s Pojasom Gaze, gdje je od početka izraelske ofenzive na tu palestinsku enklavu 8. srpnja poginulo više od 800 ljudi, uglavnom civila.

"Mi smo u Hezbolahu bili i uvijek ćemo biti uz narod, uza sve sastavnice palestinskog otpora, bez iznimke", istaknuo je Nasralah čija se moćna naoružana stranka sukobila s Izraelom u razornu ratu 2006.

Ovo je peti nastup u javnosti Hasana Nasralaha koji se skriva od rata 2006. nakon kojega Izrael nije uspio neutralizirati libanonsku šijitsku stranku.

Dan Jeruzalema, koji se slavi zadnjeg petka u ramazanu, svetom mjesecu za muslimane, Hezbolah ove godine obilježava pod sloganom "Solidarnost s narodom i s otporom u Gazi".

Proslava Dana Jeruzalema je uvedena u Iranu nakon islamske revolucije 1979.

Teheran je politički i vojni pokrovitelj Hezbollaha koji od svog osnutka na inicijativu Čuvara iranske revolucije 1982., nakon izraelske invazije na Libanon, zagovara oružanu borbu protiv židovske države.

Djelatnici UN-a poginuli u izraelskom napadu na školu u Pojasu Gaze

Djelatnici Ujedinjenih naroda poginuli su u izraelskome napadu na školu u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je "snažno osudio" taj napad.

"Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a", rekao je Ban u priopćenju izdanome u New Yorku.

Ban je rekao kako je "užasnut" tim napadom, "okolnosti kojega još nisu sasvim jasne".

 Ban je još jednom "sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a te obveze prema humanitarnim djelatnicima."

Sjedinjene Države "tužne" su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi. Poginulo je najmanje 15 osoba.

"Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog toga tragičnog događaja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu u kojem državni tajnik John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.

"Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile", dodala je.

Psaki nije izravno za taj napad okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. "Sve strane pozivamo da poštuju život civila te međunarodno humanitarno pravo", rekla je.

Kerry bi uskoro trebao ustanoviti žele li Hamas i Izrael dogovoriti prekid vatre u Gazi i neće beskonačno ostati u regiji, kazao je jedan američki dužnosnik.

"Postoje neslaganja između dvije strane, dakle njegov fokus je na traženju formule koja bi bila prihvatljiva za obje strane", rekao je. "Ali, on se tamo neće zadržati beskonačno i u skoroj budućnosti odlučit će postoji li volja da se dođe do dogovora o prekidu vatre".

Kerry se nalazi četvrti dan u regiji kako bi pokušao zaustaviti 17-dnevni sukob u kojem su Palestinci izgubili preko 750 ljudi, a Izrael svoja 32 vojnika kao i tri civila.

Američki je dužnosnik kazao da će Kerry ostati u Egiptu najmanje još sutra ujutro kako bi nastavio raditi na postizanju prekida vatre. Om je u posljednja 24 sata razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, te ministrima vanjskih poslova Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Jordana, Norveške, Turske i Ukrajine.

Očekuje se da bi se u Kairu trebao sastati i s glavnim tajnikom UN-a.

Ban šokiran napadom na školu u Gazi, Kerry iznio novi prijedlog

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon uputio je u petak emotivan poziv Izraelu i Hamasu da prekinu sukobe i oštro osudio granatiranje UN-ove škole u Gazi, dok izraelska vlada razmatra prijedlog za primirje američkog državnog tajnika Johna Kerryja, prenose agencije.

"Šokiran sam i zaprepašten onim što se dogodilo u Beit Hanounu", rekao je Ban novinarima, govoreći o gradu na sjeveru Gaze gdje se u četvrtak dogodio napad u kojem je poginulo 16 ljudi, među kojima sedmoro djece.

"To je posve neprihvatljivo", istaknuo je on u Kairu prije razgovora s Kerryjem, koji je rekao da taj incident pokazuje koliko je nužno uspostaviti primirje kako bi se okončao sukob u kojem je dosad poginulo 760 Palestinaca.

"Poručujem i Izraelu i Hamasu, Palestincima da je nemoralno ubijati svoj vlastiti narod", istaknuo je Ban. "Morate prekinuti borbe i početi razgovore. Bez obzira na međusobne razlike, to je pogrešno", dodao je glavni tajnik.

Prema izraelskim medijima koje prenosi dpa, Kerry je izradio novi prijedlog za primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i predstavio ga objema stranama.

Državni tajnik očekuje odgovor od vođe Hamasa Khaleda Mašala do petka kada bi trebao napustiti Kairo, piše izraelski list Haaretz.

Prijedlog, koji je Kerry u srijedu iznio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, predviđa privremeni prekid vatre od tjedan dana tijekom kojeg se izraelske snage ne bi morale posve povući iz Pojasa Gaze.

Dvije strane također se poziva na početak pregovora o trajnijem sporazumu uz egipatsko posredovanje. U razgovorima bi sudjelovalo i palestinsko vodstvo, stoji u Kerryjevu prijedlogu.

SAD, glavni tajnik UN-a i EU pružili bi jamstva da će se pregovori usredotočiti na uklanjanje raketa i zatvaranje tunela u Gazi, kao i na prekid blokade te palestinske enklave i popravak šteta.

O Kerryjevu prijedlogu raspravljao je u petak izraelski sigurnosni kabinet, prenio je izraelski radio.

Čelnici Hamasa, koji kontrolira Pojas Gaze, nastavili su pritiskati Egipat kako bi se ublažila blokada enklave, navodi radio, a prenosi dpa.

U prosvjedima protiv izraelske vojske ubijeno dvoje Palestinaca

Gotovo 10 tisuća prosvjednika marširalo je prema istočnom Jeruzalemu gdje su ih dočekale izraelske snage.

Najmanje dvoje Palestinaca je ubijeno, a 200-njak ih je ranjeno na Zapadnoj obali tijekom prosvjeda protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. Gotovo 10 tisuća prosvjednika marširalo je prema istočnom Jeruzalemu gdje su ih dočekale izraelske snage.

U međuvremenu broj poginulih u Gazi nastavlja rasti. Borbe traju već 17 dana, a do sad je ubijeno 800-njak Palestinaca, uglavnom civila, te 33 Izraelca.

Američki židovski kongres traži od Erdogana da vrati nagradu

Organizacija američkih židova rekla je u četvrtak da je turski premijer Recep Tayyip Erdogan postao najgori svjetski protuizraelski vođa i zatražila je da vrati nagradu koju mu je dodijelila prije deset godina, među ostalim za njegove napore u izgradnji mira između Izraela i Palestinaca.

Američki židovski kongres sa sjedištem u New Yorku nagradio je Erdogana 2004. za hrabrost zbog njegova stajališta u borbi protiv terorizma kao i rada na miru.

"Sada je želimo natrag", rekao je predsjednik udruge Jack Rosen u otvorenom pismu Erdoganu s datumom 23. srpnja koje je objavljeno u četvrtak.

Citirao je izjave turskog vođe da je Izrael "premašio Hitlera u barbarizmu" svojim napadima na Pojas Gaze.

Iranci poručuju Palestincima da se bore protiv Izraela

Iranci su u petak izašli na ulice i sudjeluju u masovnim demonstracijama u znak potpore Palestincima i pozivaju ih da se i dalje bore unatoč izraelskoj ofenzivi na Gazu, objavila je iranska državna televizija

Snimke pokazuju stotine tisuća ljudi u glavnome gradu Teheranu. Uzvikuju "smrt Izraelu" i "Smrt Americi", a nose nove slike palestinske djece ubijene u Gazi.

Državni mediji objavili su da "milijuni" ljudi sudjeluju u skupovima diljem zemlje. Okupljanja su sazvana radi obilježavanja iranskoga dana solidarnosti s Palestincima.

Iranske vlasti osuđuju izralesku ofenzivu na Gazu u kojoj je ubijeno više od osamsto ljudi, većinom civila. Teheran izražava i potporu islamističkome pokretu Hamasu koji vlada Gazom.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Obrana Gaze i Palestine naša je vjerska dužnost".

"Spremni smo poduprijeti svoju palestinsku braću i sestre u Gazi. Spremni smo i svoju krv za njih proliti", rekao je muškarac u četrdesetima za državnu televiziju u južnoiranskome gardu Zahedau.

Ljudi osuđuju američku potporu Izraelu i spaljuju američke i izraelske zastave, a državna televizija osuđuje i strane vlade koje, kaže, šute o izraelskim "zločinima protiv čovječnosti".

UN traži primirje u Gazi za Bajram

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u petak na bezuvjetno humanitarno primirje u Pojasu Gaze za ramazanskoga Bajrama koji će početi u ponedjeljak.

"Ta stanka trebala bi trajati cijeli Bajram", rekao je u Kairu.

"Ovu inicijativu možemo unaprijediti tako da podupremo međunarodne napore da se osmisli dogoročniji plan primirja", dodao je u priopćenju.

"Humanitarna stanka za Bajram može i morala bi odmah stupiti na snagu - bezuvjetno, bez izgovora i bez odgode", kaže Ban Ki-moon.

Tisuću ljudi na propalestinskim prosvjedima u Berlinu

Tisuću ljudi prosvjedovalo je na mirnim prosvjedima u petak u Berlinu protiv izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, dok se istodobno odvijala i proizraelska manifestacija pa je angažiran znatan broj pripadnika policije koji je nadgledao situaciju želeći spriječiti moguće incidente.

Nakon upozorenja vlasti koje strahuju od ponavljanja antisemitskih slogana koji su bili izvikivani na ranijim prosvjedima, prosvjednici, njih oko tisuću po procjenama policije, mirno je prosvjedovalo noseći palestinske zastave i izvikujući anticionističke slogane. "Sloboda za Palestinu, van s rasistima, van s fašistima", "cionisti su fašisti", izvikivali su prosvjednici.

"Nitko nema pravo izvikivati antisemitske parole. Napravite razliku između židova i cionista", kazao je jedan od organizatora obraćajući se prosvjednicima od kojih su neki nosili fotografije civilnih žrtava u Gazi.

Napetost je porasla kad su se prosvjednici susreli sa skupinom proizraelskih prosvjednika, kojih je bilo oko 250, no oko tisuću angažiranih policajaca pobrinulo se da između skupina ne dođe do bliskog kontakta.

Središnji židovski kongres u Njemačkoj osudio je u ponedjeljak, kako su rekli, "eksploziju antisemitske mržnje" koja se pojavila na nekim propalestinskim prosvjedima u Njemačkoj, prisilivši vladu kancelarke Angele Merkel da obeća da će zaustaviti takve izljeve.

"To ne dopuštamo niti ćemo to tolerirati", kazao je s tim u vezi glasnogovornik vlade Georg Streiter.

Njemačka, koja brani pravo Izraela da očuva svoju sigurnost, vrlo je senzibilizirana u vezi s antisemitskim manifestacijama na svom teritoriju zbog svoje povijesne odgovornosti za holokaust. "Nikad više mržnja prema židovima", naslov je najčitanijeg dnevnog lista "Bild" od petka.