Izraelsko zrakoplovstvo ponovo je u noći na petak gađalo ciljeve islamističkog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze, priopćili su vojska i očevici.

Izraelska vojska je rekla da su njezini borbeni zrakoplovi gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze kao odgovor na puštanje zapaljivih balona nešto ranije u četvrtak, a novinari AFP-a na tom palestinskom teritoriju također su izvijestili o detonacijama tijekom noći.

Ovo je drugi niz izraelskih zračnih udara u Pojasu Gaze od početka tjedna i završetka jedanaestodnevnog rata, od 10. do 21. svibnja 2021., s naoružanim islamističkim pokretom Hamasom koji je na vlasti u Pojasu Gaze, malenom palestinskom teritoriju s dva milijuna stanovnika.

Izraelski general zatražio da se poveća pripravnost vojske

Izraelska vojska je priopćila da je gađala vojni položaj Hamasa u Gazi i položaj za ispaljivanje raketa u Khan Younesu, na jugu te enklave pod izraelskom blokadom gotovo 15 godina.

Vojni zapovjednik, general Aviv Kohavi, zatražio je od glavnog stožera da "poveća pripravnost vojske" na "niz scenarija", među kojima na "nastavak neprijateljstva" nakon zadnjeg rata u kojemu je poginulo 260 Palestinaca, među njima djeca i mladi, te 13 Izraelaca, među kojima dijete, djevojka i vojnik.

Ova nova razmjena vatre događa se dok Egipat pokušava učvrstiti krhko primirje kojim je završio ovaj munjeviti rat.