Lijek Dostarlimab, koji se prodaje pod robnom markom Jemperli, imunoterapijski je lijek koji se koristi u liječenju raka endometrija, a provedeno je i istraživanje o tome je li učinkovit i protiv tumora rektuma. Dosadašnji rani rezultati jednog istraživanja sugeriraju da je iznenađujuće učinkovit zbog toga što se pokazalo je da je svaki pacijent podvrgnut ispitivanju izliječen, piše Science Alert.  

Vjerujem da je ovo prvi put da se ovo dogodilo u povijesti raka - rekao je medicinski onkolog Luis Diaz Jr. Ispitivanje je još uvijek u tijeku, a pozitivni rezultati trenutno su viđeni su kod 12 pacijenata koji su imali tumore s genetskim mutacijama zvanim MMRd. Pacijenti s takvim tumorima obično manje reagiraju na kemoterapiju i zračenje, što povećava potrebu za kirurškim uklanjanjem njihovih tumora.

Standardni tretman raka rektuma kirurškim zahvatom, zračenjem i kemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Mogu patiti od disfunkcije crijeva i mokraćnog mjehura koja im mijenja život, inkontinencije, neplodnosti, seksualne disfunkcije i još mnogo toga - rekla je onkologinja i autorica studije Andrea Cercek.

Tijekom studije, pacijenti su lijek dobivali svaka tri tjedna tijekom šest mjeseci. Nakon šest mjeseci praćenja, svih 12 pacijenata u ispitivanju pokazalo je "potpuni klinički odgovor", bez dokaza o tumorima koji bi se mogli vidjeti putem MRI skeniranja, PET skeniranja, endoskopije i biopsije, piše Science Alert.   Otprilike tri četvrtine pacijenata do sada je imalo blage ili umjerene nuspojave, uključujući osip, svrbež, umor i mučninu, ali nikome se nije vratio rak, objavljeno je.

Dr. Cercek mi je rekla da je tim liječnika pregledao moje testove. Budući da nisu mogli pronaći nikakve znakove raka, dr. Cercek je rekla da nema razloga da me tjeraju na terapiju zračenjem - rekao je Sascha Roth, prvi pacijent uključen u ispitivanje.  U konačnici se očekuje da će ispitivanje uključiti oko 30 pacijenata. Nakon cjelovitijih podataka, naime, s većom će se sigurnošću utvrditi koliko je Dostarlimab siguran i učinkovit u liječenju pacijenata s rakom rektuma.

Do tog trenutka, moramo se odnositi prema trenutačnim rezultatima s optimizmom i oprezom - kaže onkologinja Hanna K. Sanoff sa Sveučilišta Sjeverne Karoline. Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu The New England Journal of Medicine.