Ljut ili blag, samo od pečenih paprika ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže nego što ga napravimo, jer je odličan prilog skoro svakom jelu. Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smijemo pojesti u jednom obroku, odnosno možemo li pretjerati?

''Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da pretjerate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrijednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrijednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela'', kaže nutricionistica Branka Mirković za Blic.

Dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvijek je bolje kupiti industrijski jer je on ipak kontroliran, za razliku od onoga koji se prodaje na tržnici, a u kojem nikako ne možete znati koliko je stavljeno konzervansa.

Nutricionistica objašnjava da se povrće koje ide u zimnicu termički obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

''Jedino se kupusu prilikom kiseljenja poboljšava nutritivna vrijednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična obrana organizma u zimskim danima. Kiselo povrće je itekako potrebno organizmu tijekom zime, jer svi u tom razdoblju jedemo težu i masniju hranu, a kiselo povrće razlaže masti i ubrzava probavljanje. Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli sol'', rekla je Mirković.

Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Iako danas imamo mogućnost da jedemo sve vrste voća i povrća tijekom cijele godine, to ipak nije preporučljivo.

''Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više nego u sezoni. Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno najbogatije i zamrzavati ili praviti zimnicu'', ističe nutricijentica, piše Blic.

Ona otkriva i kako da se ubrza kiseljenje povrća na potpuno prirodan način.

''Ako vam je potrebno da pred slavu na brzinu ukiselite kupus ili salatu od povrća, treba da u duplu čistu gazu stavite opranu pšenicu ili kukuruz, dobro zavežete i taj zamotuljak spustite u kupus koji kiselite ili stavite u teglu sa rendanom salatom od povrća. U kupus možete staviti i krišku kruha. Ovaj postupak dovodi do prirodne fermentacije, a vaše povrće će biti spremno za jelo u roku od 15 dana'', objašnjava nutricionistica.