Iznadprosječno topla jesen zahvatit će veći dio Europe, prognoziraju meteorolozi svjetski popularnog servisa AccuWeather.

U posljednjoj dugoročnoj prognozi objavili su da će stanovnici južne Europe uživati u toploj i pretežno suhoj jeseni s obzirom na razvoj anticiklone preko Sredozemnog mora. Područje visokog pritiska zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji.

Toplotni udari iz Afrike i Mediterana tijekom jeseni bit će česti na južnim dijelovima Balkana, Španjolske i Italije i donositi temperature zraka iznad uobičajenih za to doba godine.

Vrućina će više oscilirati na području sjevernog Balkana, a neuobičajeno toplo vrijeme očekuje se sve do sredine listopada, objavio je AccuWeather.

Što se tiče padalina, bit će ih manje nego što se očekuje u tijeku jeseni, ali će se i dalje s vremena na vrijeme pojavljivati oluje. Iako nas ne bi trebale brinuti poplave na širem području, one lokalne mogle bi pogoditi dijelove sjevernog Balkana.

U međuvremenu, suše u južnoj Italiji i južnom Balkanu će se nastaviti, pa i pogoršati, a postoji velika opasnost od požara u Portugalu, Španjolskoj i južnoj Francuskoj, prenio je Klix.

Količina padalina će se povećati tijekom studenog.

Toplija prva polovina jeseni zahvatit će i prostor od Francuske, preko Švicarske do Slovačke i Poljske, dok bi krajem listopada i u studenom Belgiju, Nizozemsku, Dansku i sjever Njemačke mogli pogađati jaki vjetrovi.

Južni dijelovi Engleske, Norveške i Švedske imat će olujnu i kišovitu jesen, dok prostor od Poljske do baltičkih zemalja može očekivati valovehladnijeg zraka, a posebno od druge polovine studenog.