Kašalj je vrlo neugodan simptom koji signalizira prisutnost virusa ili bakterija u tijelu koje tijelo ovim sustavom pokušava eliminirati.

To je stanje koje može trajati nekoliko dana, ali i tjedan ili više, s rizikom da postane kronično.

Često se za smirivanje simptoma koriste sirupi za kašalj, ali u nekim slučajevima moguće je isprobati i alternativne ili bakine lijekove sačinjene od nekoliko jednostavnih sastojaka koje svi imamo.

KREMA OD BANANE I MEDA

Malo ljudi zna da je banana učinkovit lijek u liječenju kašlja. Ovo voće, osim slatkog okusa, cijenjeno je i zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava.

Mješavina od pulpe banane obogaćena medom, još jednom izvrsnom tvari kod kašlja i upale grla, može vam pomoći kod kašlja ili bronhitisa.

Oba ova sastojka imaju moć smirivanja iritacije i opskrbljuju tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima, piše Novi list.

Sastojci:

- 2 žličice meda

- 2 banane srednje veličine (birati lijepe zrele tj. one s tamnim točkicama na kori)

- 400 ml kipuće vode

Priprema i način uzimanja:

Banane ogulite i izgnječite vilicom, pa dobiveni pire prelijte u posudu kipuće vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a tek na kraju dodajte med.

Nakon što je gotova, vaša smjesa se može konzumirati u dozi od otprilike 100 ml 4 puta dnevno (bolje je da je prethodno malo zagrijete, ali nikako hladnu iz hladnjaka).