Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) nakon sastanaka s liderom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem nije mogao potvrditi da je SBB ušao u vlast rekavši kako samo stranačka tijela mogu potvrditi ulazak SBB u vlast, javlja reporeter novinske agencije Patria.

- Mislim da stvari idu u tom smjeru. To je moja procjena, postoji dobra volja, a prije toga jedan dobra interes da stvari krenu u tom smjeru i to je dobro i za BiH i Bošnjake, da prestane jedan sukob i da počne suradnja, da napravimo jedan snažan blok i da imamo reforme u iduće tri, a možda i sedam godina – kazao je Izetbegović.

On je dalje kazao kako će obje stranke idućih dana imati sjednice stranačkih tijela.

- Ponuda Radončića i SBB je zaista široka i galantna. Oni su spremni podržati vlast i već to rade, vidjeli smo u HNŽ-u, podržat će rebalans proračuna, čak i bez ulaska u samu vlast. Spremi su podržavati i ovu krnju Vladu FBiH, ali po memi to nije rješenje. Rješenje je da se napravi stabilna i federalna Vlada i po čitavoj struturi jedna monolitna vlas koja bi nosila odgovornost. A ne onako sa tribina, nego zajednički u političkoj areni, evo u sljedeće tri, ili sedam godina - kazao je Izetbegović.

Na upit novinara Patrije šta je s dogovorima sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a, Izetebgović je kazao da je prije sastanaka s Radončićem razgovarao sa Komšićem.

- Bilo je susreta s Komšićem, a DF je bio spreman vratiti se u vlast pod uvjetom da sud proglasi uredbu koju je donijela Vlada FBiH nevažećom, odnosno da pokaže da je DF po tom pitanju upravu. Međutim, mi još nemamo nikakvu presudu – istakao je Izetbegović.

U prevodu, to znači kako DF želi ponovo preuzeti kontrolu nad javnim poduzećima kao što je Elektroprivreda HZ HB. Hrvatska strana neće na to pristati ni pod kojim uvjetima. (prvi.tv)