"Dakle, SDA je od nekih "kriminalaca dobila neki novac". Prije devet mjeseci su rekli da SDA doprinosi disfunkcionalnosti FBIH. HDZ petu godinu blokira faktički FBiH, odnosno imenovanje novog saziva federalne vlade i onda se HDZ-u pomogne, a SDA se optuži da doprinosi disfunkcionalnosti!?", poručio je na današnjem obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, lider ove stranke Bakir Izetbegović, piše N1.

"Vjerujete li vi svom sjećanju i onome što ste svjedočili protekle četiri godine? Je li zaista SDA kriva za neimenovanje vlade i blokade?", kazao je Izetbegović u obraćanju i dodao:

"Ako je SDA kriva za blokade i ako je dobila jedan fening od kriminalaca uz pomoć Osmana Mehmedagića, onda takva stranka ne treba biti u Vladi. Neka dokažu ove stvari, neka ne lijepe etikete. Prvu naravno ne mogu dokazati, HDZ je blokirao FBiH, a ne SDA".

"Na neistinama baziraju nepravdu i od nas traže da u tome sudjelujemo".

"Znači HDZ i SNSD su dobri, a SDA nije? U takvom nečemu sigurno nećemo sudjelovati".

"Ne možemo formirati vladu bez HDZ-a, ne mogu ni oni bez nas. Niti bez SDP-a. Prvi postulat: urazumite se, pročitajte Ustav. Dođite pameti ljudi, pročitajte Ustav. Ne možete to uraditi bez nas", smatra Izetbegović i dodaje:

"Kad se toliko njih ujedini protiv vas, onda se morate zapitati zašto je to tako i ima li tu vaše krivice. Mi je još nismo našli. Dodik je jučer udario šamar međunarodnoj zajednici, zašto se nisu s njim pozabavili? Zašto to samo rade Bošnjacima? Branili smo ovu zemlju od daleko nadmoćnijeg JNA i obranili je. Obranit ćemo i danas. Naravno da nam je stalo do ove zemlje, ali se nećemo povući".

Komentirajući uvođenje sankcija za Osmana Mehmedagića i stavljanje na crnu listu, Izetbegović je kazao:

"Ne možemo pristati na to kako se kojem veleposlaniku učine zanimljivim tračevi iz sarajevskih kavana, da on to prenosi State Departmentu i oni se na to pozivaju. Ovo su pokupljeni tračevi sarajevske čaršije na koje nasjeda Američko veleposlanstvo".

Na pitanje o sagi koja se razvila zbog diplome njegove supruge Sebije Izetbegović, poručio je:

"Profesor Kurjak je rekao da rekao da moja supruga nije nikada bila kod njega na diplomskom. Onda su ljudi našli snimke i dokaze na kojima je njegov dirljiv govor. Možete vjerovati svojim ušima i očima ili onome što Rektorat radi".