Dragan Čović treba uzeti sve ono što mu temeljem izbornoga rezultata i pripada, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović uoči subotnjeg sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH.

U Mostaru će u subotu biti održan sastanak lidera najjačih stranaka iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, koje je Izetbegović ponovno okarakterizirao kao ”ugaoni kamen” svih koalicija.

Dnevnik.ba podsjeća kako je Izetbegović u nedjelju postigao dogovor o koaliciji na državnoj razini s DF-om i Savezom za promjene iz Republike Srpske. Dogovor je postignut bez znanja HDZ-a BH, čiji je predsjednik Dragan Čović stava da državnu vlast trebaju tvoriti stranke ili koalicije koje imaju većinski legitimitet tri konstitutivna narod. Za sada još nije jasno tko ima većinu u Republici Srpskoj – SNSD ili Savez za promjene.

-Dragan Čović treba uzeti što pripada hrvatskom narodu, a to su sve pozicije rezervirane za hrvatske predstavnike. To je ponuda s kojom idem u Mostar. Tijekom sastanka cijelo ću vrijeme biti na vezi s Komšićem i ljudima iz Saveza za promjene, da odmah utvrdimo što je svima prihvatljivo, izjavio je Izetbegović za FTV.

Ustvrdio je kako je većina onog što je potpisao s DF-om i Savezom za promjene prihvaltjiva i HDZ-u BiH. Prijateljstvo u politici, veli, ni na što ne obvezuje, a Milorad Dodik nije prihvatljiv partner na državnoj razini.

Međutim, rekao je i kako je SDA spremna sudjelovati u Vladi RS-a koju će potencijalno formirati Dodik. Sve što je potrebno je da ih Dodik pozove.

-Želimo sudjelovati u svakoj strukturi u kojoj ovo društvo možemo popraviti, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastat će se u subotu u Mostaru./dnevnik.ba/hms/