Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako sada stoje stvari, izazvat će novu političku krizu, jer će partneri u FBiH, HDZ BiH i SDA, lomiti koplja oko njega, pišu Nezavisne novine.

Da će zakon teško dobiti zeleno svjetlo i da će biti sve dublja podjela između partnera u vlasti, dokaz je da stranački prvaci već na startu imaju različite stavove. Tako hrvatski izaslanici žele da se o zakonu raspravlja po hitnoj proceduri, dok bošnjački nisu za tu varijantu.

Bariša Čolak (HDZ BiH), predsjedatelj Doma naroda BiH, rekao je za Agenciju Srna da iako u službenoj najavi sjednice Doma nema ove točke dnevnog reda očekuje da se će ona ipak naći na stolu.

Tvrdi kako je zakonski prijedlog upućen po hitnoj proceduri i poslovnička je obveza da se nađe na dnevnom redu sljedeće sjednice Doma.

Predloženim izmjenama i dopunama, tvrdi Čolak, regulira se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz FBiH, te provode odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbor izaslanika u Domu naroda FBiH i izbora u gradu Mostaru.

Prema ovom prijedlogu, u FBiH bi se formirala tri ad hoc izborna područja; A u kome su osnovne izborne jedinice s više od dvije trećine bošnjačkog naroda, B u kome ima više od dvije trećine hrvatskog naroda i C ostale izborne jedinice. Za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda bio bi izabran kandidat koji je osvojio najviše glasova među bošnjačkim kandidatima, uz uvjet da je u području koje se sastoji od izbornih područja A i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja B i C.

Izborno područje A obuhvaćat će općine ili osnovne izborne jedinice s bošnjačkom većinom, odnosno gdje više od dvije trećine izbornog tijela čine Bošnjaci, područje B općine gdje je više od dvije trećine Hrvata, a područje C ono u kojem nijedan narod nije većinski.

Čolak tvrdi kako je izbor jednostavan, te da je i kod jednog i kod drugog naroda pobjednik kandidat koji je u svom većinskom i mješovitom području osvojio ukupno najveći broj glasova.

S druge strane njegov kolega Halid Genjac (SDA), predsjednik Kluba izaslanika Bošnjaka u Domu naroda, rekao je za Nezavisne novine kako ta stranka neće prihvatiti ni hitnu proceduru, a ni predložene izmjene i dopune.

"Smatramo da se izmjenama koje se tiču izbora člana Predsjedništva BiH još više udaljava od presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kada je u pitanju 'Sejdić i Finci', a i način izbora je diskriminatorski jer se bira po principu etničke većine", smatra Genjac.

Ističe kako će sazvati sjednicu Kluba, te će vidjeti kako će se izjasniti izaslanici iz drugih stranaka, ali da je siguran da će tri izaslanika iz SDA biti protiv. Tvrdi da su neprihvatljive i predložene izmjene kada je u pitanju Dom naroda FBiH, jer se time onemogućuje bošnjačkim izaslanicima iz Hercegbosanske županije i Posavine da budu birani u Dom naroda FBiH.

"Ni prijedlog izmjena po pitanju Mostara nije prihvatljiv, jer podrazumijeva kompenzacijske mandate, što je nemoguće i neprihvatljivo", kategoričan je Genjac.

Što se tiče Kluba izaslanika iz reda srpskog naroda u Domu naroda BiH, njegov predsjednik Sredoje Nović kaže da još nije vidio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

"Je li potrebna hitna procedura odlučit ćemo na sjednici Kluba", rekao je Nović.

Kako Nezavisne novine neslužbeno doznaju, izaslanici iz Saveza za promjene neće podržati hitnu proceduru.