Osmeročlano službeno izaslanstvo Vlade RH, predvođeno ministricom za regionalni razvoj i fondove EU-a Natašom Tramišak i ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, pohodila je u petak, 9.travnja biskupa banjolučkog Franju Komaricu.

Osmeročlano službeno izaslanstvo Vlade RH, predvođeno ministricom za regionalni razvoj i fondove EU-a Natašom Tramišak i ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, pohodila je u petak, 9.travnja biskupa banjolučkog Franju Komaricu, piše Katolički tjednik.

U radnom susretu sudjelovao je i generalni konzul RH u Banjoj Luci, Zoran Piličić. Nakon razgovora s biskupom i njegovim suradnicima u Biskupskom Ordinarijatu, svi su zajedno posjetili Kuću susreta i Europski centar za mir i međureligijsku i međuetničku suradnju u trapističkom samostanu Marija Zvijezda.

Domaćini su svoje ugledne goste upoznali s aktualnim stanjem glede nužnih preduvjeta - pravne i materijalne naravi - za rad ove mlade europske ustanove, prve ovakve vrste u širem banjolučkom okruženju.

Predstavili su i idejni projekt Kuće susreta koji bi trebalo kandidirati za Europske fondove kao važan projekat ne samo za Banjolučku biskupiju i banjolučki kraj, nego i za Republiku Hrvatsku.

Ministri i njihovi suradnici su također imali mogućnost upoznati se djelomično i s impozantnom civilizacijskom i kulturnom baštinom redovnika trapista – članova Marija Zvijezde iz 16 europskih zemalja, kao i s velikom nepravdom koju su im nanijele vlasti bivše komunističke države, a koja se ni do danas ne želi ispraviti, piše TABB.

Ministri, zajedno sa svojim suradnicima, izrazili su svoje zadovoljstvo i zahvalnost biskupu Komarici i njegovim suradnicima na velikom trudu da se s ovim jedinstvenim „draguljem“ europske uljudbe u ovom dijelu BiH upozna što veći broj dobronamjernih i humanih ljudi, koji su voljni i u stanju pružiti potrebnu pomoć za budućnost Centra, koji bi trebao poručiti mnogo dobra za sadašnju i buduće generacije šire banjolučke regije, ali i za one izvan nje.