Na izvanrednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske razriješen je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, a na njegovo mjesto imenovan je Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sazvao je izvanrednu sjednicu sa jednom točkom dnevnoga, imenovanje novog povjerenika i njegove zamjenice i razrješenje Ante Ramljaka, koji je na ovu funkciju dao neopozivu ostavku.

Nakon sjednice Vlade, Plenković i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavili su javnosti nove izvanredne povjerenike.

Novi Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško diplomirao je elektrotehniku, magistrirao ekonomiju na Sveučilištu u Ljubljani te na Webston Collegeu u Bostonu, radio je kao konzultant za najveću svjetsku konzultantsku kuću Kinsey.

Posljednjih 10 mjeseci Peruško je član uprave Tiska, što je Plenković istaknuo važnim "jer je riječ o čovjeku koji dolazi iz sustava" zaduženom za financije i koji su u stanju, ocijenio je, vrlo brzo prilagoditi i preuzeti odgovornosti izvanredne uprave.

Irena Weber također je po obrazovanju ekonomistica i radila je kao savjetnica izvanrednog povjerenika za "non core" biznis, za sve ono što nije uključivalo poljoprivredu, hranu, piće i maloprodajni lanac.

Radila je u Kentbanci, Adikko banci i kao savjetnica Vlade u procesu restrukturiranja brodogradilišta.

"Od njih očekujemo da od odluke Trgovačkog suda preuzmu svoje odgovornosti i praktički već od sutra nastave sa dinamičmnim aktivnostima u ispunjavanju zakonskih ciljeva glede izvanredne uprave u Agrokoru", poručio je Planković.

Fabris Peruško je istaknuo kako su i on i kolegica Weber uključeni od početka u procesu izvanredne uprave u Agrokoru i kako im je cilj ovaj proces završiti u zakonskom roku.

Premijer je istaknuo kako je dio privremenog vjerovničkog vijeća pozdravio nove povjerenike, no kako predstavnica malih dobavljača za sada nije komentirala izbor Vlade.

Zakonski rok za okončanje procesa nagodbe sa vjerovnicima produžen je sa 10. travnja na 10 srpnja.