Glavni carinski ured u Karlsruheu prošlog mjeseca izrekao je novčanu kaznu od 43.915 eura poduzetniku s područja Karlsruhea zbog nezakonitog zapošljavanja radnika bez valjanih boravišnih dozvola, kršenja obveze trenutačne prijave i doprinosa za socijalno osiguranje, kao i neisplate zakonske minimalne plaće.

U sklopu policijske kontrole gradilišta provjerena su dvojica srpskih radnika koji su ilegalno boravili i radili u Njemačkoj, piše Večernji list BiH.

Suprotno obećanjima poslodavca, nisu imali valjanu boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad. Dobili su izgon iz Njemačke i zabranjen im je ulazak i boravak više od dvije godine.

Daljnjim istragama financijske kontrole protiv ilegalnog rada utvrđeno je da je poslodavac sa sjedištem u Karlsruheu dvojicu Srba koristio na gradilištu njemačkog trgovačkog lanca. Tamo mu je povjereno izvođenje građevinskih radova kao podizvođaču. Tijekom kontrole utvrđeno je da radnici imaju besplatan smještaj, ali nisu dobili plaće.

Uz to, istražitelji su uspjeli dokazati da 39-godišnji Hrvat nije podnio prijave za svoje zaposlenike i nije uplatio doprinose. Tijekom ispitivanja poslodavac je izjavio da ne poznaje srpske radnike. Ovo je samo jedan od slučajeva prijevare koji je razotkriven. Posljednjih je godina ne tisuće radnika iz BiH i regije koje su prevarili i iskoristili različite sumnjive agencije i pojedinci.

Iskorištavaju beznađe

Njemačka državna televizija ARD objavila je krajem prošle godine opširnu reportažu o modernom robovlasništvu u Njemačkoj. Ona je aktualna i danas, a usko je vezana uz ljude s ovih prostora. Iza tog sustava, naime, stoje i “naši” ljudi, posrednici, “naši” zemljaci koji odvode osobe iz Hrvatske, BiH i drugih susjednih zemalja u Njemačku.

U više slučajeva, pa čak i gotovo uvijek, njemački poslodavac i ne zna kako su dotični radnici plaćeni, kakve ugovore imaju. Zato nije kriva Njemačka. Krivi su očajni radnici i posrednici kojima mnogi vjeruju. - Reportaža govori o ženama i muškarcima koji zbog lakovjernosti, komotnosti (lakše je pustiti drugima da se pobrinu da dobijem posao, kakav takav, samo da se maknem iz selendre i od neimaštine), nerijetko završe kao moderni robovi. Sve to zahvaljujući dubioznim posrednicima i nelegalnim “agencijama”.

Velika većina tih radnika nikad nije vidjela poslodavca jer za “njihovo dobro” i njihovu “zaradu” brinu se “poslovni ljudi” koji su ih doveli - kazala je jedna gospođa, prenosi dijasporapress.eu. Fascinantna je izjava komentatora na kraju reportaže.

- Nikad u povijesti nije bilo većeg robovlasništva nego danas. Svaka osoba koja pristane raditi “na crno”, bez prijave, radne dozvole, vize, nema mogućnosti tražiti poštivanje svojih prava od “poslodavca” ili institucija. Žive i rade na marginama društva, usamljeno i nezaštićeno. To su današnji moderni robovi - kazao je komentator. Unatoč upozorenjima, mnogi i dalje nasjedaju i bivaju prevareni.

- Treba se dobro informirati. Ne birati lakši put, kao - on je moj zemljak pa će mi bit lakše... Neće jer Balkanci svoj mentalitet nose sa sobom. A loših tvrtki i poslodavaca ima svugdje u svijetu. Nemojte pravdati Nijemce, dobro su svega svjesni, ali bitan im je profit pa onda sve ostalo - kaže mladić koji već nekoliko godina radi u inozemstvu.

Želja za odlaskom s ovih prostora ljude često čini lakovjernim i neopreznim, što ih nerijetko dovede u probleme.

- Sve su to “seriozne” agencije koje niču kao gljive. Prošle godine smo u Berlinu mladiću iz Srbije platili liječnika i put natrag u Srbiju. Kada je “poslodavac” vidio da se ozlijedio željezom i krvari, ostavio ga je s ostala dva radnika samog i izgubio se. Sreća što je dečko imao račun iz Edeke, gdje je kupio hranu, pa su ga tako ljudi preko grupe “Srbi u Berlinu” našli i odvezli u bolnicu. O plaćanju ni riječi - kaže gospođa koja živi u Berlinu.

Želja za odlaskom

Prvo istraživanje o položaju mladih, provedeno nakon 13 godina, pokazalo je poražavajuće podatke, 50% ispitanih ima želju napustiti BiH. Nezadovoljni su nedostatkom perspektive, obrazovnim i zdravstvenim sustavom, visokim stupnjem korupcije i nepotizma.

Glavni problem u BiH je nezaposlenost i niske plaće. Mladi, svjesni svakodnevice, odlaze. Prema podacima Instituta za razvoj mladih “KULT”, od završetka rata do 2013. BiH je napustilo oko 400.000 mladih. Negativan i poražavajući trend će se i nastaviti jer 50% mladih želi u budućnosti napustiti BiH. Njih 12,1% već je poduzelo konkretne korake u tom smjeru. Nažalost, dio će završiti u kandžama prevaranata.