Za dva mjeseca, odnosno u periodu od 10. prosinca prošle do 8. veljače ove godine od mjerodavnih tijela SR Njemačke je najavljen dolazak 389 osoba, s tim da su u BiH vraćena 133 bh. državljanina, od čega je 21 osoba prihvaćena s Laissez Passer dokumentom, navedeno je u informaciji Ministarstva sigurnosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz SR Njemačke u BiH na osnovu Europskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer) koju je na današnjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH.

Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH, produžena je upotreba Europskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju mjerodavna tijela SR Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu u dodatnom periodu od 60 dana, počevši od 8. ožujka 2016. godine.

Nadležne institucije u BiH za šest mjeseci prošle godine provele su više od 80 aktivnosti u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala, navedeno je u izvještaju Ministarstva sigurnosti o provođenju Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala (2014 – 2016) za period 1. srpnja – 31. prosinac 2015. godine, koje je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Nadležna policijska tijela i tužiteljstva u BiH u drugom polugodištu prošle godine ostvarila su zapažene rezultate u istragama organiziranog kriminaliteta te harmonizaciji propisa unutar BiH. U 13 velikih operativnih akcija koje su provele Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), etitetska i županijskka ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s nadležnim tužiteljstvima u BiH slobode je lišeno više desetina osoba. Nekoliko akcija koordinirano se vodilo u suradnji s nadležnim policijskim tijelima i tužiteljstvima zemalja u okruženju te zemljama Europske unije.