Recept za ludo tijesto ili drugim riječima tijesto za sve svaki bi kuhar, amater ili profesionalac, trebao imati među svojim receptima!

Kako i sam naziv govori, ludo tijesto je stvarno ludo i možete ga koristiti za pripremu apsolutno svih slanih i slatkih delicija. Radi se o dizanom tijestu koje ćete pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka.

Dobra stvar kod ludog tijesta je što može i dugo stajati u hladnjaku i koristi se po potrebi!

Ovo tijesto ne morate dizati, što znači da je spremno za uporabu u tren oka! Nakon što ga umijesite, možete ga odmah valjati i peći. Ako niste u žurbi s vremenom, možete ga ostaviti da se diže 45 minuta.

Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite tijesta koliko vam je potrebno, razvaljajte ga i nadjenite po želji. Ako želite pripremati klipiće, tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u kružni oblik i razrežite na osam trokuta. Po želji ih nadjenite sirom ili pak naribajte malo hladnog maslaca, a potom ih zarolajte.

Prije pečenja ih premažite jajetom i pospite soli te susamom i kimom. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Klipićima će trebati između 15 i 20 minuta. Znat ćete da su pečeni kad s obje strane poprime zlatnu boju, piše Raport.

Sastojci:

400 ml mlijeka

2 kašike šećera

1 svježi kvasac ili 2 instant-suha

1 kg glatkog brašna

1 prašak za pecivo

200 ml tekućeg jogurta

3 kašike ulja

2 jaja

1 kašika soli

Postupak:

U maloj posudi lagano zagrijte mlijeko sa šećerom. Ugasite vatru, dodajte kvasac, promiješajte i ostavite ga da nabubri.
U posudu za miješanje dodajte sve preostale sastojke i na kraju uzdigli kvasac.

Zamijesite glatko tijesto (po potrebi malo brašno, ali vodite računa da tijesto treba ostati meko i podatno). Pripremljeno tijesto stavite u nauljenu posudu, poklopi, spremite u hladnjak i koristite ga po potrebi. Prije korištenja, malo ga premijesite i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi malo omekšalo.