Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviji (ICTY) priopćio je u petak da je na zahtjev tog suda Interpol izdao crvene tjeralice s nalogom za uhićenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Interpol je 24. ožujka obavijestio ICTY da je izdao crvene tjeralice kojima se traži lociranje i uhićenje spomenute trojke, po zahtjevu tajništva Haškog suda.

Naloge za uhićenje, odnosno tjeralice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za utjecaj na svjedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donijelo je sudsko vijeće ICTY 5. listopada prošle godine, a sredinom studenog skinuta je oznaka tajnosti s njih.

Srbija je odbila privesti i izručiti Jojića, Radete i Ostojića, nakon što je sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio kako sporazum o suradnji s ICTY Srbiju obvezuje da isporuči samo osobe koje su okrivljene za najteže ratne zločine, što ovdje nije slučaj.

Haško tužiteljstvo optužilo je troje radikala za nepoštovanje suda, odnosno za vršenje pritisaka na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja, podsjeća Tanjug.