Izraelska vojska bombardirala je danas Pojas Gaze, uključujući Rafah, dan nakon odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom joj je naloženo da obustavi svoje operacije u ovom području.

Najviši sud UN-a, čije su odluke pravno obvezujuće, ali koji nema mehanizme za njihovu provedbu, također je naložio Izraelu da zadrži otvoren prijelaz Rafah, neophodan za ulazak humanitarne pomoći, no koji je zatvoren nakon pokretanja kopnene operacije početkom svibnja, piše Hina.

Izrael se branio tvrdnjom da "nije izvodio i neće provoditi vojne operacije u području Rafaha koje stvaraju životne uvjete koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u cijelosti ili djelomično".

Sud naredio Hamasu da pusti taoce

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji je u ratu s Izraelom i na vlasti u Gazi od lipnja 2007., pozdravio je odluku ICJ-a, žaleći što je ograničena "samo na Rafah". Nakon jučerašnje odluke ICJ-a, izraelsko bombardiranje nastavljeno je u Pojasu Gaze. Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

Rano jutros, palestinski svjedoci i timovi AFP-a izvijestili su o izraelskim napadima na Rafah (jug), grad na rubu Egipta, ali i na Deir al-Balah (u središnjem dijelu). "Nadamo se da će sudska odluka izvršiti pritisak na Izrael da prekine ovaj rat istrebljenja, jer ovdje više nema ničega", kazao je Oum Mohamad Al-Asha, Palestinac iz grada Gaze raseljen zbog nasilja u Deir al-Balahu.

"Ali Izrael je država koja sebe smatra iznad zakona, stoga ne vjerujem da se pucnjava ili rat  mogu zaustaviti drugačije nego silom", naglašava Mohamed Saleh.

Sud, na kojem Južna Afrika optužuje Izrael za "genocid", ne samo da je naložio trenutni prekid vatre u Rafahu, otvaranje istoimenog graničnog prijelaza kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, već i "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje" talaca koje drži Hamas u Gazi.

Izraelska vlada naložila svojim pregovaračima da se vrate za stol

Rat je počeo 7. listopada nakon napada Hamasovih komandosa koji su se infiltrirali iz Pojasa Gaze na izraelsko tlo, što je dovelo do smrti više od 1.170 ljudi, većinom civila. Tog dana su 252 osobe također odvedene kao taoci na palestinski teritorij. Danas ih je 121 još uvijek u zatočeništvu u Gazi, od kojih je 37 umrlo.