Međunarodni inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u sirijskom gradu Dumi uspjela je prikupiti uzorke koji će omogućiti da se utvrdi je li ondje 7. travnja u napadu korišteno kemijsko oružje, stoji u priopćenju agencije.

"OPCW će analizirati situaciju i razmotriti daljnje korake koji uključuju i mogući još jedan posjet Dumi", kaže se u priopćenju.
 
Dodaje se da OPCW neće obavljati procjenu uzoraka već će oni biti prebačeni u Nizozemsku i dalje u predviđene laboratorije te organizacije u Rijswijku, predgrađu Haga u kojima će se obaviti njihova analiza.

Na temelju rezultata analize uzoraka i na temelju ostalih informacija i predmeta što su ih u Dumi prikupili članovi tima misija će sastaviti izvješće i podnijeti ga državama članicama organizacije, stoji u priopćenju OPCW-a.

Agencija istražuje upotrebu toksičnog kemijskog oružja
 
Agencija istražuje upotrebu toksičnoga kemijskog oružja u sirijskom građanskom ratu od 2014. OPCW će pokušati odrediti je li u Dumi upotrebljeno kemijsko oružje. Agencija nema ovlasti donositi zaključke o tomu koja je strana u sukobu koristila kemijsko oružje.  
 
Ekipa OPCW-a je stigla u Siriju 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga do sada nisu mogli početi istragu.
 
"To je prvi posjet mjestu navodnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Posjetili su jednu od dvije napadnute lokacije
 
Ekipa OPCW-a posjetila je jednu od dviju lokacija koje su bile napadnute kemijskim oružjem 7. travnja. Inspektori su prikupili i druge podatke i materijale.
 
Tim od devetero stručnjaka čekao je tjedan dana u glavnom gradu Sirije kako bi posjetio Dumu i uzeo uzorke s mjesta napada. U srijedu su trebali ući u grad, no njihov je posjet Dumi odgođen.
 
Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Dumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano pa su se bili prisiljeni povući. "Ekipa se vratila u Damask", naveo je tada generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu u priopćenju.
 
Strahovali su od uništavanja dokaza
 
Zapadni dužnosnici strahovali su da su uništeni dokazi o kemijskom napadu. "Ipak, važni tragovi otrovnih kemikalija vjerojatno su još uvijek prisutni u okolišu i ostacima žrtava", kazao je za AFP Alastair Hay, profesor toksikologije okoliša na Sveučilištu u Leedsu.
 
"Nervni otrovi poput sarina mogu biti prisutni u okolišu nekoliko tjedana nakon upotrebe, a posebno ako dođete blizu mjesta gdje je došlo do eksplozije", dodao je. "Uzorci obdukcije, ako su dostupni, pružit će neprocjenjiv dokaz jer se nervni otrovi mogu pronaći u velikom broju organa", kazao je.
 
Iako postoji sumnja da je dio forenzičkih dokaza kemijskog oružja uklonjen, stranim novinarima je dozvoljen ulaz u grad.
 
U napadu je stradalo najmanje 40 osoba
 
Podsjetimo, u kemijskom napadu u Dumi 7. travnja smrtno je stradalo najmanje 70 osoba. Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje sirijskim vladinim snagama.
 
Nakon tog su Washington, Pariz i London napali postrojenja sirijskih vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti.
 
Zapad je više puta optužio Rusiju da inspektorima OPCW-a onemogućuje pristup u Dumu i uništava tragove kemijskog oružja, što Rusija odlučno odbacuje tvrdeći da nije bilo sigurnosnih pretpostavki za njihov ulazak u Dumu.