Zbog pijeska i kamenaca u bubrezima učestalo vas muči bolno i otežano mokrenje?

Znate li da u svojoj kuhinji već imate sastojak koji vam može pomoći u eliminaciji tog problema? Radi se o – običnom prosu!

Ova skromna i jeftina žitarica ima brojne zdravstvenih dobrobiti, prenosi Alternativa za vas.

Narodna medicina

U narodnoj medicini proso se već dugo koristi upravo za liječenje urolitijaze, odnosno kao pomoć u rješavanju tegoba mokraćnih kamenaca.

Urinarna litijaza odnosi se na stvaranje malih kristala mineralnih soli u bubrezima i uretri koji se s vremenom pretvaraju u kamenac.

Što je kamenac veći, to stvara intenzivniju nelagodu i bol dok ga mali mišići mokraćne cijevi pokušavaju istisnuti u mokraćni mjehur.

Kako biste se na prirodan način riješili pijeska i kamenaca iz mokraćnog sustava, i to u roku od 2 tjedna, isprobajte stari narodni lijek – napitak od prosa.

Osim što ćete prosenim napitkom riješiti ovaj zdravstveni problem, sama zrnca prosa koja vam preostanu nakon pripreme ovog pripravka možete skuhati u svega 10-ak minuta i pojesti kao ukusan obrok (šalicu prosa kuhajte u trostrukoj količini vode).

Odlična ideja je i da rižu u jelima što češće zamijenite upravo ovom zdravom žitaricom, koja se jednako dobro kombinira sa svim povrćem.

Također, umjesto zobenom kašom, dan možete započeti i prosenom te joj dodati kuhane jabuke, kruške i grožđice.
Napitak od prosa protiv kamenca

Priprema:

U veću posudu (od 3 litre) dodajte 200 g prosa. Dvije trećine posude napunite vrućom, prokuhanom vodom. Poklopite pa promućkajte, a zatim umotajte u toplu tkaninu. Ostavite da tako odstoji do jutra.

Ujutro opet promućkajte, a potom procijedite bjelkastu, mutnu tekućinu od prosa u drugu posudu (svakako sačuvajte proso!).

Ta tekućina vaš je napitak za uklanjanje kamenca. Popijte tijekom dana u više navrata.

U večernjim satima pripremite novi napitak od prosa i tako nastavite idućih 10-15 dana kako biste uvijek konzumirali svježe pripremljenu tekućinu.

Bit će potrebno 10-15 dana da biste uklonili pijesak, kamenac, talog i sluz iz mokraćnog sustava. Ovaj će napitak pročistiti vaše bubrege i otopiti kamenac, koji će se zajedno s urinom eliminirati iz vašeg urinarnog trakta.

Dobra ideja je da nakon toga redovito konzumirate proso jer će vam to jamčiti zdravlje vaših bubrega i puno manji rizik od stvaranja novog pijeska i kamenaca.

Usto, proso povećava alkalnost ili lužnatost organizma, što je ujedno i prva linija obrane od bolesti.

Kako proso čisti i regenerira bubrege

Kada su kamenci veći, njihovo je izmokravanje često vrlo bolno i otežano, a u nekim slučajevima i nemoguće.

Zato je jako važno smanjiti ih ili razgraditi kako bi što lakše mogli proći kroz mokraćni sustav. Upravo u tome pomoći će vam ovaj napitak od prosa.

Osim što smanjuje kamence i čisti bubrege, proso usto ublažava i eventualnu upalu.

Budući da obiluje kalijem, ova žitarica odlično podupire zdravlje ne samo bubrega nego i srca!

Zahvaljujući ovom napitku vaši će se bubrezi regenerirati.

Dobrobiti prosa

Osim što će proso pročistiti mokraćne kanale, bubrege i mjehur, zaštitit će i druge organe.

Ta je bezglutenska žitarica iznimno hranjiva i lako probavljiva jer sadrži obilje topivih i netopivih vlakana. Bogata je vitaminima A i B, kao i mineralima, poput fosfora, željeza, folata i magnezija.

Proso je bogato i niacinom, koji pomaže tijelu u više od 400 enzimskih reakcija.

Također, sadrži dosta proteina, stoga odlično podiže razine energije.

Pomaže u regulaciji crijevne flore, kao i u održavanju zdravih razina šećera u krvi.