Kompanija Huawei zanijekala je u ponedjeljak pred Odborom za znanost i tehnologiju britanskog parlamenta bilo kakvu povezanost s kineskom vladom, javlja BBC.

Huaweiov šef za cyber-sigurnost, John Suffolk, izjavio je pred zastupnicima kako ni kineska, ali ni bilo koja druga vlada, od tvrtke nije tražila da uradi “nešto neprikladno“ te je predložio svim zainteresiranim stranama da istraže njihove proizvode i provjere sadrže li oni neke nedostatke koji bi mogli ugroziti sigurnost drugih država.

"Sada smo razgolićeni pred svijetom. No to je u redu. Na taj način možemo poboljšati naše proizvode“, rekao je Suffolk.

"Neka nas svi istraže. Nama nije neugodno, ništa ne skrivamo“, dodao je.

SAD optužio Huawei za moguću špijunažu

Huawei je pozvan pred Odbor za znanost i tehnologiju kako bi odgovorio na pitanja zastupnika o sigurnosti svoje opreme i navodnoj suradnji s kineskom vladom.

SAD je zatražio od europskih država da ne surađuju s kompanijom Huawei, najvećim svjetskim proizvođačem telekomunikacijske opreme, u izgradnji 5G mreže, rekavši da bi kineska vlada mogla putem proizvoda te tvrtke nadzirati ostale države.

Sudjeluje li Huawei u kršenju ljudskih prava?

Britanski zastupnici izrazili su zabrinutost i zbog kršenja ljudskih prava u Kini gdje je u pokrajini Xinjiang, prema izvješćima međunarodnih organizacija, zatvoreno oko milijun Muslimana u takozvanim centrima za preodgoj.

Pitali su je li Huawei obvezan osigurati telekomunikacijsku opremu za tu pokrajinu, s obzirom na to da kineski Zakon o obavještajnim djelatnostima iz 2017. godine koji zahtijeva od pojedinaca i udruga poslušnost spram kineskih sigurnosnih službi.

"Da, neko vrijeme su trajali pregovori s kineskom vladom o tom pitanju, no ona je kasnije jasno dala na znanje da to nije obaveza za ni jednu kinesku tvrtku“, rekao je Suffolk.

Hoće li imati pristup podacima?

Zastupnike je također zanimalo hoće li Huawei moći putem svoje opreme pristupiti podacima koji se nalaze unutar 5G mreže, na što je Suffolk odgovorio kako je ta kompanija samo dobavljač telekomunikacijske opreme za operatore mobilnih mreža.

"Mi nismo ti koji upravljaju mrežom i stoga nemamo pristup podacima koji se na njoj nalaze“, objasnio je. Dodao je kako je Huawei samo jedan od oko 200 dobavljača opreme za britansku 5G mrežu.

Zastupnici su željeli znati može li se mreža 5G koristiti za praćenje pojedinog korisnika, na što je Suffolk odgovorio da je tehnologija iza mobilnih telefona takve prirode da mobilni operater neprestano prati telefone korisnika kako bi ih mogao povezati s mobilnom mrežom. Po toj logici, naglasio je Suffolk, svaki operater neprestano nadzire sve svoje klijente.

Zategnuti odnosi između SAD-a i Kine

Odnosi SAD-a i Kine rapidno se pogoršavaju. Trumpova administracija podigla je 10. svibnja carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu s 10% na 25%, a ubrzo nakon toga zaratila je i s kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem.

Kina je uzvratila udarac te je povećala carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara.

U ožujku ove godine skupina republikanskih kongresmena predstavila je američkom Kongresu prijedlog zakona kojim bi se svakoj osobi koji je zaposlena ili studira u SAD-u, a sponzorira ju kineska vojska, zabranila studentska ili istraživačka viza.

U utorak je kinesko ministarstvo turizma upozorilo svoje građane na rizike prilikom putovanja u SAD, navodeći česta "ubojstva, pucnjave i krađu".