Huawei bi trebao u suradnji s China Mobileom i kineskom nacionalnom svemirskom agencijom, čije su pojedinosti uglavnom skrivene od javnosti, u srpnju poslati dva ispitna satelita u Zemljinu orbitu s namjerom testiranja 6G tehnologije.

Više informacija o testiranju Huaweijevi čelnici, kako je naveo kineski bloger Chang’an Shumajun, objaviti će na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji kompanije u rujnu. Potvrda informacije nije stigla ni iz Huaweija niti iz China Mobilea

Kako prenosi Global Times, stariji analitičar tehnološke industrije iz Pekinga Ma Jihua ustvrdio je kako će se 6G tehnologija za razliku od 5G mreža koje se oslanjaju na prijenos signala preko baznih stanica zbog visokih frekvencija koristiti satelitima umjesto baznim stanicama, javlja Bug.

Huaweijev rotirajući predsjednik Xu Zhijun najavio je početkom ovog mjeseca na Huaweijevoj konferenciji globalnih analitičara da će kineski tehnološki div pokrenuti svoje 6G mreže 2030. godine, te da će uskoro objaviti i 6G bijelu knjigu koja će objasniti tehnologiju 6G-a.

Još je 2019. godine Huawei na globalnom summitu 6G objavio svoju viziju lansiranja više od 10.000 malih satelita za pružanje 6G usluga širom svijeta.

Krajem prošle godine Kina je lansirala prvi svjetski 6G eksperimentalni satelit iz centra za lansiranje satelita Taiyuan u sjevernoj kineskoj provinciji Shanxi, što je jedan od ozbiljnijih iskoraka u istraživanju svemirskih komunikacijskih tehnologija.

Taj satelit, koji nosi uređaj za komunikacije u terahercnom frekvencijskom području trebao je uspostaviti primopredajnu vezu na satelitskoj platformi i izvesti druge testove terahertcnom području. Kao dio eksperimenta provjeriti će se i mogućnost slanja video signala koji će biti 4 puta veće rezolucije od 4K.