Kina je spremna uvrstiti američke kompanije na „listu nepouzdanih pravnih osoba“ u sklopu odgovora na odluku Washingtona o blokadi isporuka poluvodiča Huaweiju, izvijestili su u petak kineski mediji, prenosi Hina.

Mjere uključuju pokretanje istrage i uvođenje ograničenja kompanijama poput Applea, Cisco Systemsa i Qualcomma i obustavu kupnje zrakoplova Boeing, piše kineski list Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor.

Izdavač je Global Timesa službeni list kineske vladajuće Komunističke partije People's Daily. Iako Global Times nije službeno glasilo partije, vjeruje se da njegova stajališta odražavaju ona partijskih vođa.

Američko ministarstvo trgovine danas je objavilo da će izmijeniti propise "kako bi usko i strateški ciljali Huaweijevu nabavu poluvodiča koji su izravan proizvod određenog američkog softvera i tehnologije“.

Huawei i dalje koristi američki softver i tehnologiju za projektiranje poluvodiča i inozemnim akvizicijama „potkopava“ ciljeve nacionalne sigurnosti i propise o kontroli izvoza, unatoč tome što je na crnoj listi od 2019. godine, poručili su iz ministarstva.

Kineska je kompanija u žarištu kontinuirane borbe za moć SAD-a i Kine, pri čemu je Washington u posljednje vrijeme pooštrio retoriku prema Pekingu, potaknut, između ostalog, i posljedicama pandemije koronavirusa, prenosi Hina.