Vijest je tim tragičnija, što ovo zaduživanje služi za skretanje pozornosti s najvažnije točke dnevnog reda slijedeće sjednice Općinskog vijeća, a to je točka: Prijedlog Odluke o usvajanju završnog računa o izvršenju proračuna općine Prozor/Rama za 2011. godinu. U ovom završnom računu, crno na bijelo piše da je općina u deficitu 1.258.354,00 KM, običnim rječnikom rečeno; načelnik je u prošloj godini potrošio 1.258.354,00 KM, više od onog s čime je raspolagao.

U završnom računu općine, načelnik i njegovi „pomoćnici“ , „zaboravili“ su staviti stavku plaćeno ili obrazloženje uz svaku stavku, pa tako primjerice pod stavkom Troškovi prijevoza đaka stoji planirano u 2011. 790.000,00 KM, i izvršeno 807.420,00 KM bez obrazloženja jeli ta stavka plaćena ili ne. Pažljivim iščitavanjem završnog računa, čak i laik može zaključiti, da je općina u još većem minusu od prikazanih 1.258.354,00 KM.Uspoređivanjem prošlogodišnjeg sa završnim računima ranijih godina, vidi se da je javna potrošnja još više porasla i da su brojne stavke jednostavno „napumpane“ i da ne prikazuju realno stanje ili realne radove, primjerice stavka Rekonstrukcija gradske kanalizacije na što je potrošeno 65.300,00 KM.

Uz ovu nevjerojatnu rastrošnost i netransparentnost u koju su se do 2008. godine kleli Devedesetkini prvaci, podsjećamo ramsku javnost da načelniku, njegovim pomoćnicima i „vijećnicima“ ovo nije prvo zaduživanje, već treće; ranije je načelnik potpisao zaduženje za zajednički projekt tri općine Pakline i za projekt uređenja grada Prozora. Ligično pitanje je, ako je deficit veći od milijun i dvjesto tisuća maraka, zašto se načelnik zadužuje za 600 000 KM, a isto tako logično bi bilo, prije zaduživanja pokušati ostvariti uštede u proračunu, kroz rebalans proračuna i smanjenje nevjerojatno visoke javne potrošnje, gdje ima jako puno prostora za „uštede“. Da je ova vlast normalna i demokratska, i da nema korupcije , odgovornim i racionalnim planiranjem i trošenjem sredstava proračuna koja su u stvari sredstva svih nas, do ovih silnih zaduženja ne bi niti došlo.

OO HSP BiH Rama

Plaćena vijest!