Rama i naš Franjevački samostan imali su čast od 21. do 23. rujna 2018. ugostiti 42 članova profesorskog zbora i djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta na čelu s rektorom Sveučilišta prof. dr. Željkom Tanjićem.

Uz osobu prof. Tanjića idu za nas dvije važne informacije:

Željko, makar kao kršćanin i intelektualac kozmopolit, s ponosom ističe kako je genetski, obiteljski i osjećajno  dio Rame. Njegovi roditelji su iz zaseoka Brig u Ploči odselili  u Rovišće 1968., u godini potopa. Željko ni ovog puta nije propustio posjetiti  Brig i obitelj Ramljak koja još uvijek čuva „vatru na tom starom ognjištu“.

Također, važno je spomenuti da će naš  Željko u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja  biti trajno  upisan kao organizator i rektor  HKS-a.  Ovo Sveučilište  se još uvijek  razvija i  dopunjava profesorskim kadrovima i aktualnim studijima,  kojima se  može znanošću koja dijalogizira s vjerom utjecati na ozdravljanje hrvatskog društva.

Danas  HKS  ima 5 studijskih grupa: povijest, sociologija, psihologija, sestrinstvo, komunikologija, te katedra za teologiju. Ukupno je na HKS-u  studira 1063 studenta.

Dojmovi naših gostiju HKS-a puni su oduševljenja i zahvalnosti za mogućnost da upoznaju začuđujuće divni i  još začudnije nedovoljno poznati zavičaj Ramu, te neotkrivene ili neaktivirane mogućnosti  prosperitetnog života ovdje. Sve su ovo čuđenja izrečena od naših gostiju HKS-a.

Uspjeli smo im pokazati i nastojali u znanstveni, ideološki neopterećen  povijesni, okvir smjestiti slijedeće sadržaje  vezane uz Franjevački samostan Rama-Šćit, simbole, memorijale  i vertikale  naše duhovnosti,  Gospinu crkvu,  Kuću mira, Ramski križ, Posljednju  večeru,  Divu, Ramsku majku, Majku od milosti, vrhunska umjetnička rješenja  u Crkvi, Galeriji i etnografski muzej. Začudili su se  i divili da su ovdje svoja najbolja ostvarenja ponudili vrsni hrvatski  umjetnici: Josip Biffel, Josip Poljan, Mile Blažević, Kuzma Kovačić, Đuro Seder,  Matko Vekić i mnogi drugi.

Osim crkve na Šćitu  uspjeli smo  im  pokazati  još dvije crkve s osobito uspjelom komunikacijom moderne umjetnosti  s kršćanskom vjerom. To je crkva sv. Franje u Rumbocima u kojoj dominira veliki vitraj Dražena Trogrlića Pjesma stvorenja, gdje nas je dočekao i počastio župnik fra Jure Perić, te   i crkva u Podboru  sa  nizom izvrsnih umjetničkih  rješenja  Đure Sedera, Vlatka Blažanovića i Mile Blaževića.

Makar su naši gosti profesionalno društveno-humanističke orijentacije bio im je  jako zanimljiv posjet strojarnici  HE Rama, gdje su nam  gosp. Ivo Dedić i gosp.  Drago Tule objasnili niz tehničkih  detalja i funkcioniranje HE Rama. Još jednom im srdačno zahvaljujemo.

Susret gostiju iz HKS-a s Ramom završio se na najljepši način, u čemu je sudjelovala prepuna Gospina crkva na Šćitu:

Svetu misu u nedjelju u 11,00 sati  predslavio je  prof. Željko Tanjić uz koncelebraciju  prof.  Jerke Valkovića,  prof. Krune Horvata, fra Ilije Barišića, našeg Ramljaka misionara  u Kongu i fra Mije Džolana. Osobito toplo bio je prihvaćen i pozdravljen  propovjednik Odilon Singbo, iz Benina ( Afrika), a već 10 godina kapelan u župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

Zagrepčanima smo poželjeli  sretan put, a nakon mise  u organizaciji FSR-a i FRAME Rama, te uz sudjelovanje  franjevačkih  bratstava iz drugih mjesta  nastavili susret sa fra Ilijom, projekcijom filma  sa ljepotama i nevoljama braće i sestara u Kongu. No, to je predmet novog  zanimljivog izvješća.

Franjevački samostan Rama Šćit