Europa, pa tako i Bosna i Hercegovina i Hrvatska posljednjih dana prekrivene su prašinom i pijeskom koje vjetrovi s juga donose iz Afrike.

Savjeti stručnjaka

Pomalo mutno nebo nad većim dijelom naše zemlje govori da je pijesak iznad nas. No, iako su temperature zraka iznadprosječno visoke i mame na izlazak, stručnjaci savjetuju: ostanite doma!

Saša Srića, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Ukazao je na brojne zdravstvene problemePročitajte još

Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara.

"Ako su čestice velike one ne ulaze u donji dišni sustav i zadržavaju se na sluznicama, oka, nosa, usta. Dakle, mogu dovesti do nadražaja, grebanja grla, suzenja očiju, ali i dovesti do nekih infekata, poput konjunktivitisa. naravno, može izazvati i alergijske reakcije", kazao je za Jutarnji.hr prim. Srića.

Upala pluća?

Nadalje, pojašnjava pulmolog, one manje čestice mogu ući u donji dišni sustav i doći do pluća, a tada nije neobično da dođe do pneumonije, odnosno upale pluća.

"U onim najrjeđim i najopasnijim situacijama, čestice mogu ući u krvotok i dovesti do akutnog infarkta miokarda, a to se događa kod već bolesnih ljudi. Naravno to su vrlo rijetke situacije i nadamo se da će u ovom trenu to biti u teoriji, a ne u praksi", govori prim. Srića.

Kao najugroženije navodi kronične plućne i srčane bolesnike.

"U nepovoljnijoj situaciji su astmatičari, osobe koje često imaju respiratorne probleme, pacijenti s KOPB-om, karcinomom pluća...te osobe s kardiovaskularnim kroničnim bolestima", govori prim. Srića.

Savjetuje da se redovno uzimaju terapije, te da takvi kronični pacijenti ne borave na otvorenom, a ako ipak izađu i primijete tegobe da odu svojim kućama.

Što se djece tiče, također su najugroženiji oni koji imaju astmu, alergije i imaju česte respiratorne bolesti.