Optužen je da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda te da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine.

Uhićeni muškarac optužen za špijunažu je Čedo Čolović (57), časnik u mirovini Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, doznaje Večernji list putem izvora iz Beograda. Hrvatskog agenta Srbija je uhitila u petak poslijepodne, navodno dok je bježao u Hrvatsku.

Agent ima državljanstvo Srbije i Hrvatske. Do 1990. godine je živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji. Optužen je da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda te da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine.

Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu, koje će sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, nastaviti postupak "vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije", objavljeno je.

Tužiteljstvo je najavilo i da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.

Priopćenje tužiteljstva slijedilo je nakon udarne vijesti koju su u petak popodne prenijeli svi beogradski elektronički mediji i portali dnevnog tiska, neslužbeno tvrdeći da je uhićen hrvatski špijun.

Tijekom večeri nije bilo moguće službeno doznati više pojedinosti, ali se u novinarskim krugovima razmjenjuju informacije da je, navodno riječ o umirovljenom časniku bivše JNA, jednom od nekadašnjih zapovjednika Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Uhićeni je, prema tim neslužbenim informacijama iz medijskih krugova, "Srbin iz Drniša", nositelj je dvojnog državljanstva, u Srbiju je došao poslije akcije Oluja, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe 'vrbovale' te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti  podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer u elektroničkim medijima i portalima beogradskog tiska.

bljesak.info