Klub hrvatskih gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini održao je redovitu sjednicu na kojoj su razmatrane aktivnosti Kluba u proteklom razdoblju te plan aktivnosti za naredno razdoblje.

Predsjednik Kluba Milan Šarlija uvodno je konstatirao da je Klub prepoznatljiv u bh. javnosti te da je potrebno dinamizirati njegov rad rješavanjem konkretnih aktualnih problema u poslovanju.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio podržao je dosadašnje aktivnosti Kluba te se založio za veći angažman tvrtki u međusobnoj razmjeni informacija. Također je informirao članove Kluba hrvatskih gospodarstvenika o aktivnostima Veleposlanstva u proteklom razdoblju na području otklanjanja poteškoća u gospodarskom poslovanju.

Govoreći o značaju hrvatskih investicija u bh. gospodarstvo, veleposlanik Del Vechio je rekao da je Republika Hrvatska u 2015. godini ponovno izbila na prvo mjesto po visini direktnih stranih ulaganja u BiH, iznijevši podatak da je u toj godini uloženo 82 milijuna eura. Time su hrvatski investitori zadržali značajno mjesto u bh. gospodarstvu, odnosno u visokom postotku doprinose ukupnom BDP-u BiH i zapošljivosti bh. radnika.

Tajnik Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Jozo Bejić govorio je o aktivnostima ovoga ministarstva na planu poboljšanja poslovne klime, odnosno novim zakonskim prijedlozima koji su u proceduri te financijskim poticajima za malo i srednje poduzetništvo.

Tijekom rasprave o daljnjim aktivnostima iskristaliziralo se nekoliko pitanja o kojima će Klub otvoriti dijalog s mjerodavnim bh. institucijama. Kao prvo pitanje o kojem treba otvoriti raspravu gospodarstvenici su naveli prekasno informiranje gospodarskih subjekata o donošenju novih propisa pri čemu su rokovi za prilagodbu i primjenu prekratki, što otežava robni promet i izaziva dodatne financijske troškove, saopćeno je iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.