Hrvati koji žive u njemačkim saveznim državama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Falačko Porajnje,  koje su najviše pogođene poplavama kakve stanovnici Njemačke ne pamte,  za Fenix-magazin.de otkrivaju u kakvoj su se situaciji našli i što su sve izgubili.

Neki su i plakali prepričavajući što im se dogodilo u samo nekoliko sati.

Andrija Paradis iz Aachena je u petak posjetio svoje prijatelje kod Stolberga. Oni su hrvatska obitelj Gogić i u Aachenu imaju restoran, a kuća u Vichtu kod Stolberga im je gotovo uništena.

– Kad smo iz Aachena krenuli prema Vichtu nismo znali hoćemo li uopće doći do njih jer su nam javili da je zatvoren put kuda smo trebali proći. No, uspjeli smo. U kući im je bilo metar i pol vode, jedan auto im je odbačen s mjesta gdje je bio parkiran, a za drugog ni ne znaju gdje je. Voda ga je negdje odnijela – govori Andrija.

Njegov prijatelj Robert Gogić je za Fenix-magazin.de otkrio kako mu je u samo dva sata uništena kuća, dva auta, cijelo zemljište, a u dvorište mu je voda donijela dva tuđa automobila.

– Nevrijeme je prošlo, a ostala je katastrofa. U roku dva sata poplavljen mi je podrum, prizemlje kuće, kuhinja, cijelo zemljište, potok koji se nalazi u blizini kuće se od vode više niti ne vidi. Voda se digla dva i pol do tri metra. U kući nema vode, struje, interneta, telefon radi tek od petka. Pokušali smo nešto spasiti, ali nismo uspjeli. Zvali smo vatrogasce, no oni su nam rekli kako ne mogu doći jer moraju spašavati ljude. Jednog čovjeka tu u našem mjestu su pronašli mrtvog u automobilu, ali još ga ne mogu izvući zbog vode – govori Robert Gogić.

Još je u šoku i jedva izgovara što se dogodilo u samo dva sata. Kaže kako su mjestu porušene kuće, dignuti mostovi, djeca su uplašena…

– U mjestu je bio željezni most koji je tu stajao desetljećima. Nema ga više jer ga je voda srušila i odnijela.  Gledao sam kroz prozor kako voda prema meni donosi odlomljenu granu sa stabla. Molio sam Majku Božju da nas štiti, gledao sam sve to i molio se – govori Robert Gogić.

Katarina Roguljić iz Erkratha (okrug Mettmann) pored Düsseldorfa kaže kako je njezino mjesto potopljeno u samo dva sata.

– Kiša je počela padati u četvrtak oko 18 sati i u roku dva sata bili smo potopljeni, u podrumu je voda bila i do dva metra,  nestalo je struje u cijelom gradu, bili smo nemoćni. Uzela sam samo ruksak, stavila po jedan komad odjeće za svakog člana obitelji i zvali vatrogasce koji su nam rekli neka čekamo jer imaju previše posla. Kazali su nam neka ne napuštamo dom jer je grad pod vodom. Struja niti u petak nije došla, a restoran u kojem radi moj suprug je cijeli potopljen. Situacija je katastrofalna – govori Katarina Roguljić.