Raznolika prehrana ključ je zdravlja, no određene namirnice zbog svog sastava imaju jača svojstva u borbi protiv tumora.

Nijedna namirnica ne štiti u potpunosti od nastanka tumora, no postoje one namirnice koje imaju antiupalni učinak te na taj način smanjuju rizik od razvoja raka te bi ih trebalo uvrstiti u prehranu. Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa.

Jabuke

Jabuka je izuzetno zdravo voće. Obiluje vitaminima i sadrži polifenole koji preveniraju razvoj tumora i upala te kardiovaskualrnih bolesti. Studija koja je u 2018. objavljena u časopisu Journal of Food and Drug Analysis pokazala je da polifenol floretin iz jabuke razaraz stanice tumora dojke, a da pritom ne utječe na zdrave stanice.

Stoga, neka na vašem stolu uvijek bude zdjela s jabukama, no vodite rauna da su nešpricane jer se najviše zdravih tvari nalazi u njezinoj kori. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je puno vitamina, minerala i vlakana, no ono zbog čega se uvršatava u skupinu namirnica koje sprječavaju razvoj tumora jesu snažni antioksidans polifenol i antocianin.

Kupusnjače

U ovu skupinu među ostalim spadaju brokula, kelj, prokulice i karfiol. Bogato je vitaminima C i K i magnezijem, a svrstavamo ga u antikancerogenu hranu jer sadrži sulforafane, biljni spoj koji ima protuupalni učinak.

Mrkva

Mrkva obiluje beta-karotenom koji na temelju osam studija smanjuje rizik od nastanka tumora prostate i tumora u trbušnoj šupljini. Beta-karoten igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

Masna riba

Losos, jesetra i ostale vrste masne ribe obiliju esencijalnim nutirijentima poput vitamina B, omega-3 masnih kiselina, magnezija. Jedna studija pokazala je da osobe koje jedu puno svježe ribe imaju za 53 posto manji rizik od nastanka raka crijeva.

Slanutak

Slanutak obiluje vlaknima koji pomažu očuvanju zdravlja crijeva i smanjuju rizik od razvoja raka u tom području. Također, jedna je studija pokazala da slanutak za 20 posto smanjuje rizik od raka dojke.