Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena u travnju su, u odnosu na mjesec ranije, u prosjeku porasle za 2,4 posto.

Više cijene zabilježene su u gotovo svim odjeljcima, rečeno je Feni iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Tako su hrana i bezalkoholni napici u odnosu na prethodni mjesec poskupjeli za 5,6 posto, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, odjeća i obuća za 2,1, namještaj i kućanski uređaji za 1,3 posto, zdravstvo za 0,2, prijevoz za 3,5, te komunikacije za 0,4 posto.

Nadalje, cijene su u odnosu za protekli mjesec porasle i za rekreaciju i kulturu za 0,8 posto, restorane i hotele za 1 posto, dok su ostala dobra i usluge porasli za 0,7 posto.

S druge strane, promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u travnju 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljku stanovanja i režijskih izdataka za 2,4 posto.

Iz Agencije također navode kako je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 13,2 posto.

Razina cijena u travnju 2022. godine u odnosu na isti mjesec lani viša je za 13,2 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 20,6 posto, zatim alkoholna pića i duhan za 0,6 posto, stanovanje i režijski izdaci za 9,9 posto, a namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,8 posto, kažu iz Agencije.  

Dalje ističu i rast cijena u zdravstvu za 1,1 posto, prijevozu 28,9 posto, komunikacijama za 0,8, rekreaciji i kulturi za 6,1, obrazovanju za 0,5, restoranima i hotelima za 7,8 posto, te ostalim dobrima i uslugama za 4,5 posto.

Za kraj su naveli kako je jedino prosječni pad cijena zabilježen u odjeljku - odjeća i obuća za 4,8 posto.