Iako se čini banalno i bake su vas uvijek upozoravale kako to nije dobro za zdravlje, hodanje s bosim stopalima prešlo je od čudnovatog trenda kontrakulture, do znanstveno istražene prakse s nizom značajnih zdravstvenih prednosti, poput povećanja antioksidanata, smanjenja upale i poboljšanja sna.

Odnosi se na hodanje bosim nogama po zemlji, travi ili pijesku (što znači: bilo koja prirodna površina). Stoga ćemo morati sići s trotoara.

Portal CentarZdravlja.hr piše kako studije pokazuju da zdravstvene koristi dolaze iz odnosa između naših tijela i elektrona u zemlji.

Planeta ima svoj prirodni naboj, a čini nam se da bolje radimo kada smo s njom u izravnom kontaktu.

Nekoliko studija pokazalo je da hodanje bosim nogama po zemljanim površinama ima pozitivan učinak na kronične bolesnike u poboljšanju sna, kao i u borbi protiv srčanih bolesti i ubrzanju metabolizma. Bez obzira na dokazane prednosti, česte šetnje prirodom nešto su što se svakako treba prakticirati.

Redovito hodanje od samo pola sata dnevno može umanjiti rizik od raka, poboljšati zdravlje kardiovaskularnih sustava, regulirati težinu i spriječiti dijabetes.

Osim toga, hodanje poboljšava oksigenaciju krvi, cirkulaciju i imunološki sustav, uklanja toksine i oslobađa od stresa.

Istina je da ove stvari možemo regulirati i članstvom u lokalnoj teretani, ali odlazak u prirodu ipak ima svoje prednosti. Kao prvo, čak i ako uživamo u tome, odlazak u teretanu obično je posao. S druge strane, hodanje u prirodi znači prijeći u trenutak, a ne pokušati nešto postići.

Što je još važnije, okruženi smo svježim zrakom, čistim, bogatim kisikom i prekrasnim krajolikom, a ne mirisom teretane i televizorima ravnog ekrana. I nema članarine.

Osim toga, hodanje stvara fizičke i emocionalne ritmove. Za razliku od trčanja, koje je po definiciji užurbano i pod velikim utjecajem, hodanje je nježno, njeguje i daje nam prostor. Imamo priliku proraditi događanja tijekom dana.

Osim toga, čak i lagana šetnja oslobađa endorfine.