Pandemija je promijenila našu svakodnevicu, a kamoli putovanja. Jeste li ikada uopće mogli zamisliti da bi uz onu standardnu, po novom mogli koristiti i tzv. covid putovnicu?
 
Prema pisanju američkog lista Washington Post, riječ je o konceptu koji se od samih početaka pandemije spominje kao rješenje za normalizaciju industrije putovanja. Koncept ovih dana (dok se primjerice u Velikoj Britaniji kreće s prvim cijepljenjima), ubrzano postaje stvarnost.
 
Prema pisanju WP-a, "covid putovnica" (koja se još naziva i putovnica cijepljenja ili pak zdravstvena putovnica), prvenstveno je namijenjena međunarodnim putnicima. U slučaju onih koje spominje taj list, radi se o aplikacijama.
 
Jedna od njih već je u pokusnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u te aplikacije mogli učitavati svoje verificirane rezultate testiranja i - jednog dana - dokaz o cijepljenju, prenosi Jutarnji.hr. 
 
Aplikacija koja se već testira zove se CommonPass i "testira" se od ovog mjeseca na letovima nekih aviokompanija između New Yorka, Londona, Singapura i Hong Konga (iako je određeni posao po tom pitanju već odrađen u listopadu). Program djeluje putem Appleovog Health appa na IOS-u ili pak CommonHealtha na Androidu, povezan je s 230 američkih zdravstvenih sustava te funkcionira putem skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku - rezultate testiranja ili potvrde o cijepljenju te planove za putovanje. Aplikacija se, prema trenutnim reakcijama, sviđa primjerice i Star Allianceu, koji je već pozvao na uspostavljanje globalnog sustava verifikacije testiranja i cijepljenja. Dapače, brojne zračne kompanije razmišljaju o cijepljenju kao uvjetu za putovanja u budućnosti.
 
Druga aplikacija zove se IATA Travel Pass, i na njezinu razvoju radi Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA). Ona bi trebala biti predstavljena u prvim mjesecima 2021. godine. Prvo će biti dostupna Appleovim korisnicima, a kasnije i onima koji koriste Android. Za razliku od prve aplikacije, ova ni putnicima davala i dodatne informacije o zdravstvenim obvezama i centrima za cijepljenje i testiranje.
 
No, mnogi su skeptični i ideji prilaze s oprezom, među njima i Svjetska zdravstvena organizacija, koja i dalje upozorava da trenutno nema dokaza su osobe koje su preboljele covid i imaju antitijela zaštićene od ponovne zaraze. Prema takvima "covid putovnica" ne znači nužno "imunitet putovnica". Skeptici strahuju i od udara na privatnost, potencijalne diskriminacije te ohrabrivanja neodgovornog ponašanja.
 
Neke zemlje već uvode pravila koja su na tragu ideje o putovnici. Primjerice, u vrijeme pandemije ekstremno zatvorena Mađarska navodno je odlučila dozvoljavati ulazak u zemlju onima koji mogu dokazati da su se u proteklih šest mjeseci zarazili te oporavili, odnosno ako mogu predočiti pozitivne i negativne rezultate testiranja. Island, s druge strane, navodno razmišlja da oporavljene građane izuzme od opće obveze nošenja maske.