Europsko vijeće danas je usvojilo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tijekom pandemije covida-19.

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću covid-potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebali biti obvezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana).

U nastavku prenosimo priopćenje Vijeća:

Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.

Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

Od osoba koje ne posjeduju EU covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Nova korona-karta

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sustavu semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena).

Karta bi se trebala temeljiti na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi cijepljenja i stopi testiranja. Na temelju ove karte, države članice trebale bi primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama.

Osobito bi trebali obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.
Kočnica u nuždi

Prema novoj preporuci, pojačana je "kočnica u nuždi" za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi, u bliskoj suradnji s Komisijom i uz potporu ECDC-a, trebalo razmotriti situaciju. Komisija, na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama, također može predložiti raspravu unutar Vijeća.

Tijekom rasprave Komisija bi mogla predložiti da se Vijeće dogovori o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz dotičnih područja. Svaku situaciju koja rezultira donošenjem mjera treba redovito preispitivati.

UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorili su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera.

Iz UNWTO-a u priopćenju pozdravljaju i poziv "sestrinske" UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže, napominjući kako se WHO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa.

"Ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzročile su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju", ističu iz UNWTO-a, koji se cijelo vrijeme pandemije protivi općim ograničenjima putovanja, smatrajući da to može "obeshrabriti transparentno i brzo izvješćivanje o novonastalim varijantama".

Boljim rješenjem vide dodatne mjere za ublažavanja tih ograničenja, uključujući, ali ne ograničavajući ih samo na testiranje, izolacije, karantene i cijepljenje, koje bi se sve i uvijek trebale temeljiti na dokazima i prilagoditi promjenjivim okolnostima. S te strane, ne slažu se ni s mjerom da cijepljenje bude jedini uvjet za dobrodošlicu turistima.

"Kada je riječ o zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, ograničenja putovanja jednostavno nisu učinkovita. Zapravo, presijecanjem 'životnog pojasa' turizma, opća ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog poslova, ekonomske dobrobiti i održivih promjena", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

ECTAA: Prometna i turistička udruženja pozivaju države članice EU na usklađivanje pravila putovanja

Iz ECTAA-e su u utorak zajedno s prometnim udruženjima iz EU poručili da je putnicima i poslovnim ljudima potreban stabilan i koherentan europski okvir za ponovno pokretanje putovanja i sigurnu pripremu za proljeće, uz poziv državama članicama EU na usklađivanje pravila putovanja.

Osvrću se pritom na porast zaraženih i širenje novih varijanti virusa u posljednjih nekoliko tjedana u Europi te najave iz Europske komisije iz prosinca 2021. da će EU digitalni covid-certifikat (DCC) vrijediti devet mjeseci bez dopunskog cjepiva, a što su neke zemlje EU već "prekršile", odnosno Francuska, Italija, Danska i Malta skratile su valjanost covid-propusnica za cijepljene za nacionalnu upotrebu na do sedam ili tri mjeseca.

"Niz zemalja također je uvelo i dodatne zahtjeve za testiranje koji se primjenjuju na cijepljene/preboljele putnike iz EU, što je protivno trenutnim preporukama. To jako zabrinjava prometna i turistička udruženja u Europi", naglašavaju iz ECTAA-e.

Navode i kako podržavaju Europsku komisiju prema kojoj je usklađeno razdoblje valjanosti covid-potvrda nužno za sigurno slobodno kretanje i koordinaciju na razini EU te preporučuje članicama da primijene isto razdoblje valjanosti potvrda za putovanja unutar EU i na nacionalnoj razini.

No, nova odstupanja zabrinjavaju, zbog čega bi se, smatraju u tim udruženjima, države članice trebale uskladiti tako da putovanja između država članica budu moguća pod jednakim uvjetima diljem EU u svakom trenutku, a ne da njih nekoliko nastavlja djelovati jednostrano, usvajajući različito razdoblje valjanosti covid-potvrda, kao i različita pravila u vezi s djecom i mlađima od 18 godina.

"Te nedosljednosti će izravno utjecati na obitelji koje žele putovati u zimi i na proljeće, a pogađaju i pojedinačne putnike i tvrtke za planiranje budućih putovanja i rezervacije za odmor, koje su trenutno i u prometu i u turizmu još uvijek i više od 30 posto ispod razine iz 2021. godine", upozoravaju iz ECTAA-e.

I oni se pozivaju na objave WHO-a koji naglašava neuspjeh ograničenja putovanja u međunarodnom širenju omikrona, poručuju da se tim ograničenjima ugrožava sigurno i slobodno kretanje u EU te pozivaju vlade da prestanu odstupati i da osiguraju jasan i usklađen proces na europskoj razini.

"Sada je i više nego do sada potrebna koordinacija između nacionalnih vlada kako bi se osigurala jasna, sigurna i dosljedna pravila te podržalo povjerenje putnika, spasila predstojeća ljetna sezona i u konačnici osigurao gospodarski oporavak, u čemu je turizam vrlo važan", zaključuju iz ECTAA-e.