Nakon što je općina Prozor-Rama izgubila sudski spor koji je sama incirala protiv HO Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit, koji se vodio oko vlasništva nad staračkim domom, započeo je neviđeni medijski linč protiv Humanitarne organizacije Kuća mira i njezina predsjednika ramskoga gvardijana fra Andrije Jozića. Za trovanje ramskog puka i šire javnosti koriste svoje stranačko glasilo Ramski vjesnik koji je u nekoliko navrata iznosio čitav niz neistina o izgradnji staračkoga doma. Jučerašnja objava, a vezano za presudu Županijskoga suda u Mostaru o poništenju rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i  lokalne samouprave HNŽ-a o promjenama u Registru udruge. U cijelom priopćenju je samo točno da je donesena navedena presuda, dok je sve ostalo slobodna insinuacija uredništva stranačkog glasila Ramskoga vjesnika.
 


Prilog: Presuda iz Konjica Općina protiv Kuće mira

U presudi sud nije niti utvrđivao postojanje bilo kakvih krivotvorenih isprava, niti takve isprave postoje.

Istina je sljedeća. Budući da je koncem 2020. godine isticao mandat predsjedniku, zamjeniku predsjednika i drugim tijelima HO Kuća mira, zbog poznatih epidemioloških mjera sazvana je telefonska, a ne redovita skupština. U radu skupštine sudjelovalo je 5 od 9 članova, te je većinom glasova donesena odluka o produženju mandata članovima Uprave i tijelima HO Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit i to samo do sazivanja redovne skupštine.

Temeljem navedene odluke podnesen je zahtjev za produžetak mandata tijelima HO Kuća mira. Ministarstvo je donijelo rješenje kojim se prihvaća zahtjev. Međutim, dva člana skupštine bila su nezadovoljna donesenom odlukom odnosno procedurom sazivanja skupštine te su protiv Rješenja pokrenuli tužbu. Nije bilo nikakvog krivotvorenja potpisa, nego samo popis predsjednika, zamjenika i drugih tijela. Sve ovo možete pročitati iz same presude.
 


Prilog: Presuda Županijskog suda u Mostaru

Bitno je naglasiti da je  HO Kuća mira na skupštini održanoj 2022. god. ukinula sve odluke koje su donesene za vrijeme Korone, tako i ovu odluku koja je bila dio sudskog spora, pa je samim tim i Presuda nebitna.

Nažalost ramska općinska vlast preko svojih portala i jednu ovako nebitnu presudu, koja nema nikakvog utjecaja na izgradnju staračkog doma, koristi za sijanje razdora i pomutnje između samostana/fratara s jedne strane, i vjernika s druge strane. Umjesto da se bave gospodarstvom, zaustavljanjem iseljavanja, jer nas u Rami svake godine ima sve manje, oni se bave skupštinama Kuće mira. Samostan, jedinu svijetlu točku u Rami kroz cijelu povijest, koju nisu mogli ocrniti ni komunisti, želi ocrniti Ramski vjesnik, koji je u funkciji jedne interesne skupine.

Istine radi, želimo podsjetiti da je Općina Prozor-Rama izgubila tužbu kojom je tražila da joj se temeljem ulaganja prizna pravo suvlasništva na Domu u omjeru 2/3 dijela Općina Prozor-Rama, a 1/3 dijela HO Kuća mira. Na navedenu je pravomoćnu presudu općina uložila Reviziju. Trenutno se u Domu ništa ne može raditi ne zbog Kuće mira i Andrije Jozića već zbog Revizije/sudskog spora Općine Prozor-Rama protiv HO Kuća mira. Također općinska vlast medijskim linčem pokušava omalovažiti i u konačnici zaustaviti projekte izgradnje Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama Šćit.
 


Prilog: Revizija

Iako su u ovih šest godina neki ramski fratri prošli kalvariju od strane Ramskog vjesnika i interesne skupine, poručujemo nalogodavcima sve vam je oprošteno samo nas i ramski narod pustite da gradimo dobre međuljudske odnose, jer Rama je preumorna od sijanja mržnje. Povucite Reviziju i oslobodite nas sudskih sporova koje ste pokrenuli protiv HO Kuća mira, a mi ćemo završiti izgradnju Doma. Izgradit ćemo Knjižnicu i Galeriju Franjevačkog samostana Rama-Šćit, bez pomoći Općine Prozor-Rama, koja zadnji šest godina nije uplatila ni jednu marku Franjevačkom samostanu Rama-Šćit.

HO Kuća mira