S ciljem učinkovitijega djelovanja na sprječavanju počinjenja nasilja, učinkovitijoj zaštiti žrtava nasilja i sankcioniranju počinitelja nasilja u obitelji, danas je u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije potpisan Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u obitelji za HNŽ.

U nazočnosti članova Koordinacijskoga tijela i predstavnika Misije OESS-a u BiH koja je pružala izravnu potporu izradbi predmetnoga dokumenta, Protokol su potpisali: predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg, županijski ministri dr. sc. Goran Opsenica, dr. sc. Rašid Hadžović, Slađan Bevanda i Suad Balić, gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i načelnik Općine Neum Dragan Jurković, dok je predviđeno da svoje potpise i pečate stave i svi ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina u HNŽ-u.

U sklopu Plana i Programa koje je izradilo Koordinacijsko tijelo na osnovu Zakona o zaštititi od nasilja u obitelji te usvojila Vlada HNŽ-a, između ostalih aktivnosti izrađen je i Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u obitelji za HNŽ. Resorni ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Opsenica potpisani je Protokol ocijenio istinskim civilizacijskim dostignućem, izrazivši iznimno zadovoljstvo što je dokument izrađen, usvojen i potpisan u ovom sazivu županijske vlade, na čelu s predsjednikom Hercegom.

''Cilj ovoga dokumenta jest osigurati uvjete za sveukupan rad mjerodavnih tijela kako bismo poboljšali i unaprijedili zaštitu i pružanje pomoći žrtvama nasilja u obitelji, također i doveli do promjene vrijednosnoga sustava odnosno nenasilnoga rješavanja sukoba i dosljedne primjene važećih zakonskih rješenja i poštivanja ravnopravnosti spolova. Vlada je prepoznala značaj izradbe i osiguranja svih nužnih mehanizama provedbe jednoga ovakvog dokumenta i raduje me što su svi uključeni u sustav koji je dužan pružiti zaštitu svakoj žrtvi nasilja pokazali svoju opredijeljenost ovom zajedničkom cilju, što ćemo posvjedočiti implementacijom postavljenih zadaća za razdoblje koje je pred nama'', kazao je danas predsjednik Vlade dr. Herceg, dodavši kako je nasilje u obitelji odnosno svaki oblik nasilja veliki društveni problem cjelokupne zajednice i traži najveću moguću uključenost svih relevantnih institucija.