„Jedan od temeljnih preduvjeta za razvitak gospodarstva, ali i za kvalitetno gospodarenje prostorom i svim resursima koje imamo je izrada i donošenje Prostornog plana. Dakle,  prostor je kategorija od apsolutnog interesa zajednice koja ga koristi, bez obzira kako ta zajednica bila uređena i strukturirana. U prostoru se odvija naša egzistencija, u njemu su smješteni svi resursi, kako oni prirodni tako i radom čovjeka stvoreni. Prostor nema alternativu, tj. ne postoji rezervni prostor, niti je prostor obnovljiv. Stoga me iznimno raduje što je taj zahtjevan posao završen i sutra na sjednici Skupštine očekujem konačno usvajanje Prostornog plana, kao temeljnog dokumenta prostornog uređenja Županije”, kazao je u izjavi za FENU dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ.

Istaknuo je, također, kako su za potrebe izrade Prostornog plana izvedena iscrpna istraživanja i izrađene studije o strukturi i prirodnim značajkama prostora HNŽ, kretanjima stanovništva, razvoju naselja, razvoju gospodarskih i društvenih djelatnosti, uključujući utjecaj toga razvoja u prostoru.

Ujedno, naglasio je kako su pri izradi Plana organizirane javne rasprave u sklopu kojih su ponuđeni konstruktivni prijedlozi koji su ugrađeni u taj dokument.

„U ukupnom procesu izrade Prostornog plana želim osobito istaknuti ulogu Savjeta plana, kojega je formirala Vlada, a kojim sam rukovodio zajedno s resornim ministrom. Ta radna skupina je formirana od predstavnika svih jedinica lokalne samouprave, predstavnika županijskih ministarstava referentnih za izradu Plana, te je u njezin rad bilo uključeno i osam eksperata – stručnjaka koji su većinom došli iz akademske zajednice“, kazao je predsjednik Herceg dodavši i to kako je Prostorni plan otvoren dokument, koji će biti podložan revidiranju, dopunjavanju, noveliranju u kontinuitetu, kako to dinamika života naše društvene zajednice bude diktirala.