SDA je danas ustupila HDZ BiH programske prioritete za rad vlada na svim razinama u narednom mandatnom razdoblju, koji je ranije potpisala s DF-om i Savezom za promjene iz RS, ali se HDZ o ovom dokumentu nije želio izjasniti.

“Danas bi bilo besmisleno razgovarati o principima koje je SDA potpisala s drugim strankama jer HDZ BiH ne želi o takvim stvarima razgovarati na principu – uzmi ili ostavi”, rekla je Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH, nakon razgovora s radnom grupom SDA, koji je dio priprema za sastanak stranačkih izaslanstava zakazan za subotu, 15. studenog, u Mostaru.

Krišto je, kako pišu Nezavisne novine, naglasila da HDZ želi razgovarati i pronaći eventualni kompromis sa SDA, a onda i o široj koaliciji neophodnoj na razini države i entiteta.

Sporazum potpisan u nedjelju navečee između SDA, DF-a i tri oporbene stranke iz RS okupljene u Savezu za promjene na razini BiH iz vlasti isključuje SNSD, pobjedničku stranku u Republici Srpskoj s kojom HDZ ima dogovoreno partnerstvo na svim razinama. Iz SDA očekuju da će se HDZ BiH pridružiti ovom sporazumu, ali i tvrde da na osnovu ovog sporazuma već sad nema nikakvih prepreka za formiranje Vijeća ministara BiH na osnovu rezultata općih izbora, održanih 12. listopada.

“HDZ BiH nitko ne treba pozivati u vlast niti mu davati vlast. HDZ je izbornom voljom nezaobilazan faktor u vlasti na državnom, na razini FBiH i u velikom broju županija. Od te činjenice polazimo i imat ćemo je u vidu”, kazao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

I on i Krišto, kako pišu “Nezavisne novine” tvrde da bi za BiH i sve njene narode i građane bilo najbolje da buduću vlast čine koherentne koalicije na svim razinama. No, Genjac napominje da se će se prilikom konačnog dogovora morati uvažavati “i matematičke, izborne i ustavne činjenice”.
Napomenuo je i da još nije poznato koji će blok imati većinu u Narodnoj skupštini RS: SNSD sa partnerima ili Savez za promjene.

“Ako Savez ne bude imao većinu u NS RS, onda imamo nekoherentnost s Vladom RS. Mi moramo voditi računa i o ostalim koalicijskim partnerima i procijeniti što nam je važnije: koherentnost u FBiH od državne do županijske ili nam je važnija koherentnost samo s jednom razinom vlasti”, istakao je Genjac, dodavši da nema ustavnih prepreka da se vlast formira od državne do nižih tazina, što propisuje i sporazum potpisan sa Savezom za promjene.

Potpredsjednica HDZ BiH ne slaže se sa ovim stavom i tvrdi da ustavna i pravna logika nalažu da se najprije uspostave vlade županija, potom entiteta i onda Vijeće ministara. Krišto kaže i da u ovakvoj BiH ne postoje apsolutni izborni pobjednici i da postoje samo pobjednici unutar naroda.

“Sve ono što se dogovori unutar svakog naroda na principijelnoj i programskoj osnovi, to će biti prihvatljivo i za HDZ BiH. Kad je u pitanju BiH, moramo se svi dogovoriti”, zaključila je Krišto.

SDA je danas od HDZ-a dobila dokument koji takođet sadrži programske prioritete. Genjac je rekao da će na razmijenjenim dokumentima oba izaslanstva raditi do subote.

“Na sastanku u subotu imat ćemo razgovor i dogovor o daljem nastupu”, najavio je Genjac.

Koji god blok u RS osigura parlamentarnu većinu, Genjac smatra da SDA, zbog četiri mandata osvojena u okviru koalicije “Domovina”, “ima osnova i prava razgovarati i o Narodnoj skupštini i Vladi RS”.

“Naravno da ćemo sudjelovati u tome”, poručio je predsjednik Glavnog odbora SDA.

hms.ba