Sudbina 120 preostalih izraelskih talaca u Gazi ključna je za bilo kakav dogovor o okončanju dugotrajnog i krvavog sukoba između Izraela i Hamasa. No, visoki dužnosnik Hamasa je rekao za CNN kako nitko nema pojma koliko ih je još živo i da svaki dogovor o njihovom oslobađanju mora uključivati jamstva trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze.

Glasnogovornik Hamasa i član političkog ureda Osama Hamdan je u intervjuu za CNN kazao da najnoviji prijedlog – izraelski plan koji je krajem prošlog mjeseca objavio američki predsjednik Joe Biden – ne ispunjava njihove uvjete za prekid rata.

Uvjeti Hamasa

Hamdan, koji je bio dio Hamasovog pregovaračkog tima, navodi da Izrael treba jasno pristati na prekid vatre i da se izraelske snage trebaju povući iz Gaze kako bi Palestinci mogli sami odrediti svoju budućnost. Kada završi opsada i ostvare se ostali uvjeti, spremni su, kaže, razgovarati o poštenom dogovoru o razmjeni zarobljenika.

Hamdan je tijekom intervjua izbjegavao pitanja o ulozi Hamasa u stradanju Palestinaca u Gazi. Terorističke napade od 7. listopada, koji su pokrenuli sadašnji rat u Gazi, nazvao je "reakcijom protiv okupacije". Ta je operacija imala razoran utjecaj na Palestince u Gazi. Izrael je žestoko odgovorio na napad te je na području Gaze ubijeno više od 37.000 ljudi, većinom žene i djeca.

Žali li Hamas zbog svojih odluka?

Glasnogovornik Hamasa je na opetovano pitanje - žali li Hamas zbog odluke o napadu Izraela, kada se uzme u obzir broj stradalih Palestinaca – odgovorio optužbom izraelske strane, rekavši da je napad reakcija protiv okupacije. "Za to je odgovorna izraelska okupacija. Ako se opireš okupaciji, oni će te ubiti, ako se ne opireš, oni će te također ubiti i protjerati iz tvoje zemlje. Dakle, što bismo trebali učiniti, samo čekati?" rekao je.

Hamdan je također kazao kako Hamas ne zna koliko je još uopće izraelskih talaca živo. "Nemam pojma o tome. Nitko nema pojma o ovome", kazao je i dodao kako je subotnja izraelska operacija oslobađanja četiri taoca rezultirala smrću još trojice, uključujući američkog državljanina.

Naime, mnogi strahuju da bi moglo biti više mrtvih talaca nego što se to službeno priznaje. U travnju je Hamas rekao međunarodnim posrednicima da ne može ispuniti izraelski zahtjev o oslobađanju preostalih 40 talaca (što je uključivalo sve žene, ali i starije te bolesne muškarce) tijekom prve faze pregovora jer nema toliki broj talaca koji odgovaraju kriterijima za oslobađanje.