'Iako nisam niti dotaknuo upravljačku ploču u automobilu, iz ventilacijskih otvora počeo je strujati hladan zrak. Zatim se uključio radio i počela je svirati glazba s lokalne hip hop stanice – pokušao sam ugasiti radio, ali nisam mogao, a onda je tekućina za brisače prekrila vjetrobran i pokrenuli su se brisači' – ovako je novinar Wireda opisao vožnju u svom Jeep Cherokeeju u kojem kontrolu nad opcijama automobila nije imao on, već hakeri. Tijekom vožnje na ekranu upravljačke ploče pojavila se slika dvojice muškaraca, sigurnosnih istraživača Charlieja Millera i Chrisa Valaseka koji su, u prethodnom dogovoru s novinarom Andyjem Greenbergom, iskoristili sigurnosni propust u Uconnect softveru automobila i preuzeli kontrolu nad nekim opcijama njegovog automobila. Prije nego je Greenberg krenuo u vožnju, oni mu nisu rekli što namjeravaju napraviti s automobilom, no napomenuli su da, što god da se dogodi, ne paničari jer sa svojim postupcima neće ugroziti njegovu sigurnost.

No, nakon što je automobil počeo usporavati te su ga druga vozila počela prestizati i trubiti mu, ovaj je eksperiment prestao biti zabavan i on je nazvao dvojicu istraživača koji su, sjedeći na kauču u dnevnoj sobi, putem računala upravljali njegovim automobilom i zamolio ih da prestanu kontrolirati automobil jer je situacija postala prilično opasna. No, umjesto toga, oni su mu isključili kočnice te je Jeep 'nekontrolirano sletio s ceste' – srećom, novinar nije ozlijeđen i čini se da niti na automobilu nije napravljena šteta. Prema PC Magu, oni još rade na usavršavanju kontrole samog volana (trenutno mogu s njim upravljati samo kada automobil ide unatrag), a mogu i pratiti kretanje i lokaciju automobila, njegovu brzinu i slično. Ono po čemu je ovaj napad specifičan i opasan u odnosu na druga hakiranja automobila jest u tome što je izveden bežično, tj. hakeri nisu bili automobilu, dok su u ranijim slučajevima bili u automobilu te je njihovo računalo bilo povezano s automobilom.

Udaljeno hakiranje automobila moguće je zato što Chrysler, kao i većina drugih proizvođača automobila, pokušava od našeg automobila napraviti smartphone, komentirao je Greenberg. Softver Uconnect, koji se na internet spaja putem mobilne mreže operatera Sprint, dostupan je u stotinama tisuća Fiat Chryslerovih automobila i kamiona te omogućava upravljanje brojnim opcijama poput navigacije, radija, putem njega moguće je obavljati telefonske pozive itd. Miller i Valasek o ovom su sigurnosnom propustu u Uconnectu, za kojeg kažu da bi u budućnosti moglo biti mrtvih, već obavijestili ekipu u Chrysleru te je patch za taj propust već dostupan, no oni će informacije o njemu uskoro javno objaviti (izostavit će dio koda kako se te informacije ne bi mogle iskoristiti za masovno hakiranje). S obzirom da nam budućnost donosi autonomne automobile kojima neće upravljati ljudi, već računala, ovo je veliko upozorenje što se može dogoditi ako netko napadne takva računala i preuzme kontrolu nad njima, odnosno nad automobilima pri čemu bi ljudi unutar vozila bili samo promatrači i ne bi mogli upravljati s njim. (zimo.co)