Oko 350 ugroženih antilopa 'saiga' pronađeno je mrtvo u stepi na zapadu Kazahstana, a pretpostavlja se da ih je ubio grom, objavile su u petak vlasti te srednjoazijske zemlje.

Kako je priopćila Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), do pomora je došlo u vrijeme okota saiga, antilopa koje su na popisu kritično ugroženih vrsta, tj. na rubu izumiranja.

Prema riječima kazahstanskog ministra za ekologiju, najvjerojatniji uzrok pogibije je grom, "jer na lešinama životinja postoje tragovi udara groma".

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN)m čiji je "Crveni popis" znanstvena referenca za ugrožene životinjske i biljne vrste, svrstala je saige među prvih pet kritično ugroženih vrsta antilopa, prenosi Hina.

Prepoznatljive po svojim zakrivljenim rogovima i dugoj, okruglastoj njušci, saige su više puta bile na rubu izumiranja. Njihovo porijeklo datira iz posljednjeg Velikog ledenog doba koje je počelo prije 115.000 do 110.000 godina i završilo prije oko 12.500 do 10.000 godina.

Tijekom sovjetskog razdoblja uživale su pojačanu zaštitu, s potpunom zabranom lova, a potom su od 50-ih godina uvedene vrlo stroge kvote. Tada je broj odraslih jedinki iznosio više od dva milijuna.

No, s nezavisnošću Kazahstana 1991. došlo je do neviđene eksplozije krivolova, pa su saige ponovo došle na sam rub izumiranja.

Danas stepama luta tek oko 50.000 saiga, od toga 90 posto u Kazahstanu. Njihov opstanak najviše ugrožava krivolov zbog rogova mužjaka traženih u kineskoj medicini.