Vrijeme je kada prehlada i gripa napadaju, a onima s oslabljenim imunitetom to može donijeti neugodne simptome O tome kako ih se riješiti i što prije ozdraviti već smo pisali, a sada otorinolaringolog otkriva i koje su najveće pogreške koje radimo, a koje usporavaju proces oporavka.

Oko 95 posto upala grla uzrokuju virusi pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzorkuju i neugodne simptome poput crvenog i otečenog grla. Ako se pojavi žuta sluz ili bijele naslage, odnosno točkice, vjerojatno se radi o bakterijskog infekciji. Virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i dišne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tijela i izbjegavati ispijanej alkoholnih pića, ali i kave koja uzorkuje dehidraciju.

Grgljanje slane vode pomaže kod upaljenog grla. Možete je pripremiti tako da dvije žličice soli stavite u pola litre vode i čuvate je u hladnjaku jer hladen tvari djeluju umirujuće. Za brzo uklanjanje boli u grlu dobro je koristiti anestetik za grlo u spreju. Ako imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna o češćkih pogrešaka.

Paracetamol je blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunološkog sustava. Trebali biste se suzdržati i od govora, ali i od pušenja. Djeca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako vručica potraje dulje od 24 sata, obratite se liječniku. Upala grla prouzročena virusom obično ne traje dulje od tjedan dana, no ako potraje, posjetite liječnika, piše Večernji.