Krumpir je omiljena i praktična namirnica koju Hrvati vole jesti kao prilog uz meso ili pak samostalno jelo. Može se pripremiti na bezbroj načina, od kuhanog krumpira začinjenog samo solju ili peršinom, u kremastoj krumpir salati, pečenog iz pećnice s hrskavom koricom i začinima, omiljenog prženog pomfrita do restanog s lukom i naravno najdražeg pire krumpira.

Ovu namirnicu jako je jednostavno pripremiti u pećnici, a s portala StvarUkusa donosimo vam recept za pečeni krumpir u umaku od češnjaka gotov za sat vremena.

Sastojci

15 većih mladih krumpira
3 žlice ulja
3 grančice ružmarina

Za umak:

2 žumanjka
2 žličice senfa
1 žličica ljute papričice
1 cijeli češnjak, pečen
2 žličice jabučnog octa
sok od ½ limuna
125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
125 ml ulja

Recept za krumpir u umaku od češnjaka

Skuhajte

Najprije skuhajte krumpir dok ne omekša, oko 20 do 30 minuta. Ocijedite i ohladite.

Napravite umak

Stavite žumanjke, senf, ljutu papričicu, pečeni češnjak, ocat i limunov sok u blender i kratko promiksajte da se sjedini. Zatim polako dodajte ulje, prvo kap po kap, a zatim u tankom mlazu. Umak će se zgusnuti kako dodajete više ulja. (Inače, majonezu možete napraviti ručno u velikoj zdjeli, koristeći čvrstu pjenjaču) Začinite solju i paprom po ukusu.

Narežite

Narežite krumpir kako biste napraviti neravne kriške s grubim stranama.

Pecite

Stavite 3 žlice suncokretovog ulja u tepsiju i stavite u pećnicu na pet minuta. Začinite solju i paprom i okrenite. Pecite pet minuta.

Dodajte začin

Krumpiru dodajte ružmarin, vratite u pećnicu na još 5 do 10 minuta.

Poslužite

Prebacite krumpire u lim za pečenje obložen papirom za pečenje da se ocijedi višak ulja. Poslužite s umakom od češnjaka.

Izvor: Skuhaj.hr