Google ulaže velike napore kako bi korisnicima svojih usluga osigurao što sigurnije surfanje internetom i zaštitio njihove račune. Tako su prije dva mjeseca u svoj Google Account integrirali opciju Password Checkup koja skenira snimljene lozinke i upozorava korisnike ako su se hakeri u ranijim napadima već dokopali tih lozinki, odnosno jesu li one procurile na internet.

S novom nadogradnjom Chromea koja je postala dostupna ovaj tjedan, taj je alat sada integriran i u njihovom preglednik internetskih stranica.

Također, s novom verzijom Chromea Google je dodatno pojačao sigurnost uvođenjem zaštite od phishinga u stvarnom vremenu. Upravo je phishing jedan od najčešćih načina krađe podataka i često prvi korak pri veliki hakerskim napadima.

Nedavno je na konferenciji Advanced Technology Days sigurnosni stručnjak Alen Delić rekao kako u Hrvatskoj i dalje veliki broj ljudi nasjeda na phisherske prijevare, tako da bi Googleova nova opcija zaista trebala zaštititi veliki broj korisnika i spasiti nas od upisivanja pravih podataka na lažne stranice, odnosno predavanja naših podataka kriminalcima.

Sada, kada korisnici posjete određene internetske stranice, Chrome ih odmah provjerava i uspoređuje s popisom opasnih stranica za surfanje te ih na potencijalne probleme upozorava u stvarnom vremenu, javlja Zimo.

Naše analize pokazale su rezultate povećanja zaštite od 30 posto obavještavanjem korisnika o novim malicioznim stranicama, napisali su Googleovci na njihovom sigurnosnom blogu.

Još jedna novost koju je Google uveo s novom verzijom odnosi se na poboljšanje postojeće prediktivne tehnologije za prepoznavanje phishinga.

Svaki put kada korisnici budu upisivali lozinku Googleova računa ili lozinku koja je pohranjena u Googleov password manager, Chrome će provjeravati sigurnost tih stranica i, ako je riječ o nekoj sumnjivoj ili potencijalno opasnoj stranici, upozorit će korisnike i savjetovati im da odmah promjene lozinku.