Tehnologija uvelike može pomoći ljudima u boljem obrazovanju i pružiti im brojne informacije, ali i različite načine učenja, no ako je vjerovati Billu Gatesu, ChatGPT mogao bi naučiti djecu čitanju i pisanju. To ne treba očekivati u nekoj daljnjoj budućnosti, već bi AI chatbotovi te mogućnosti mogli imati već za godinu i pol, prenosi Zimo.

Gates je o tome govorio na jednoj prošlotjednoj konferenciji u San Diegu te je naglasio kako će se umjetna inteligencija po svojim mogućnostima u obrazovanju izjednačiti s najboljim učiteljima. Već današnji chatbotovi pokazuju, kako je to Gates nazvao, nevjerojatnu tečnost u čitanju i pisanju, a jasno je kako će s vremenom AI biti sve bolja pa će svoje znanje prenositi i drugima.

Pomoć i studentima

Osim što će djeci pomoći u čitanju i pisanju, pomoći će i studentima koji bi, zahvaljujući tehnologiji, mogli poboljšati i unaprijediti svoje vještine pisanja i čitanja. Već sada mnogi koriste chatbotove prilikom sastavljanja eseja, mailova, prijava za posao, kao i novinarskih članaka.

Npr. Kevin Rose, kolumnist New York Timesa koji pokriva tehnologiju u jednoj od kolumna napisao je kako već koristi programe poput ChatGPT-a pri pisanju tekstova. Također, dio stručnjaka impresioniran je mogućnostima chatbotova pri preciznom sažimanju tekstova, davanju povratnih informacija na napisane tekstove, kao i njihovim mogućnostima pri pisanju potpunih tekstova.

Ako uzmete razdoblje od 18 mjeseci, umjetna inteligencija postat će pomoćnik učiteljima i davati im povratne informacije pri pisanju. A nakon toga će poboljšati svoje matematičke mogućnosti, objasnio je Gates.

Rješavanje matematičkih zadataka

Rješavanje matematičkih zadataka često može biti prilično teško za chatbotove, naglašavaju na CNBC-u. Naime, kako su oni trenirani na velikim bazama podataka pa ako odgovor na matematičku jednadžbu već postoji među podacima na kojima je treniran, bez problema moći će dati točan odgovor, no situacija je puno teža za AI kada sama treba izračunati neki kompleksan matematički zadatak. No niti to nije nemoguće, što možemo vidjeti na primjeru Photomatha.

Kako je na konferenciji zaključio Gates, AI će uskoro imati veliku ulogu u obrazovanju te bi kroz dvije godine umjetna inteligencija mogla postati privatni učitelj brojnoj djeci, ali i starijima koji su takav oblik obrazovanja ne mogu priuštiti, smatra Gates.