Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i dalje traje.

Filipinski član posade trgovačkog broda uključenog u potragu za nestalim pomorcima potonulog tegljača za Morski.hr je sinoć rekao kako potraga još uvijek nije dala rezultate.

"Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. Alp Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto", rekao je Filipinac. Dodao je da on nije vidio nikakve zrakoplove u potrazi, barem dok je bio na straži na brodu.

"Nismo vidjeli ništa"

Danas poslijepodne Filipinac je portalu Morski.hr poslao fotografiju s komandnog mosta broda koji sudjeluje u potrazi.

"Atlantik je toliko golem! Ali dajemo sve od sebe u potrazi. Ružno je reći, ali do sad nismo vidjeli ništa i nikoga, iako je jučer za vrijeme moje straže bila takva bonaca. Za danas ne znam još koliko je brodova uključeno u akciju traganja", kazao je za Morski.hr.

"Što se helikoptera tiče, ne vjerujem da će ih slati ovamo, jer se trenutno nalazimo 1000 Nm od najbliže obale", dodao je.

Sindikat pomoraca zatražio jačanje potrage

Francuska sklužba CROSS AG, agencija za traganje i spašavanje na moru koja pokriva to područje, danas je razmatrala zaustavljanje akcije, ali su ipak odlučili da će se nastaviti.

"Koliko ja znam, nema prekida potrage. Mi smo Međunarodnoj federaciji transportnih radnika uputili dopis kojim tražimo da se potraga pojača, a ne da se prekine. Ne znam odakle vam takve informacije, ali od mene ih sigurno niste dobili", kazao je Neven Melvan za Index.

Kako je za Jutarnji list potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za prefekturu Martinique, brodovi će i dalje ploviti oko područja gdje bi se mogla nalaziti splav sa Miškićem i šest kolega.

Popodne stižu nove snimke satelita

Predstojnik Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je da se danas u popodnevnim satima očekuju nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

''Do sada je uključeno čak pet različitih satelita kako bismo kombinirali što veći broj putanja satelita'', dodao je.

Potragu otežava više faktora, a jedna od njih je i udaljenost od kopna.

''To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje'', objašnjava Frka-Petešić.

Nestali prije više od dva tjedna

Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna, a na njemu je u trenutku potapanja bilo 14 članova posade, uključujući i kapetana Dina Miškića iz Šibenika. Opsežnija potraga pokrenuta je 8. listopada kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu.

9. listopada satelit je iz svemira uočio objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi. Tijekom noći s 9. na 10. listopada Francuska je poslala još jedan brod da se priključi potrazi za nestalim pomorcima.

Index.hr