U petak, 18. svibnja, kao što je bilo i najavljeno u župi Presvetog Srca Isusova, upriličen je susret između odgojitelja i sjemeništaraca Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ Travnik i ministranata i učenika iz nekoliko župa bugojanskog i ramskog dekanata.

Susret je imao tri dijela.

U prvom dijelu susreta, u župnoj crkvi, mladi su gosti zajedno s nazočnim župljanima i svećenicima, sudjelovali u molitvi krunice, a zatim i u slavlju Večernje sv. Mise s početkom u 18 sati.

Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju Željka Marića i Stjepana Didaka, predslavio je Predrag Ivandić (prefekt Travničkog sjemeništa).

Riječi dobrodošlice i pozdrava izrekao je prozorski kapelan Stjepan.

U nastavku programa, ministranti viših odjela osnovne škole iz župa: Prozor, Uzdol, Svete Obitelji Kupres, Glavica kod Bugojna i Bistrice kod Uskoplja, u župnoj dvorani sudjelovali su informativnom susretu.

Ovaj dio susreta bio je prožet predstavljanjem nazočnih, iznošenju osobnih iskustava, popunjavanju anketnih listića, upoznavanjem s osnovnim crtama sjemenišnog života i sl. Između ostaloga u ovome dijelu, nazočnima su se predstavili ministranti i učenici, a svoja iskustva sjemenišnog života iznijeli su trojica sjemeništaraca (Stjepan, Mate i Zvonimir) te kapelan Stjepan.

Voditelj i moderator ove točke bio je rektor Travničkog sjemeništa, Željko Marić, koji je izrekao promišljanja o važnosti ministrantske službe, sjemenišnom životu i odgoju, liku Sluge Božejga Petra Barbarića i sl.

Nazočne je pozdravio i mjesni župnik Marko Tomić.

Nakon zajedničke molitve i fotografiranja u crkvi, uslijedilo je druženje nazočnih te okrjepa.

Ovo je prvi susret ovakve vrste u ovome dijelu Vrhbosanske nadbiskupije, koji ima za cilj, katoličkim dječacima i mladićima, približiti sjemenišni odgoj i srednjoškolsko obrazovanje u Travniku.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić